chrome firefox opera safari iexplorer

11травня 1890 року народився український вчений-радіотехнік Володимир Огієвський

11 травня 2020 о 11:34
calendarium.com.ua

Чи знаєте ви, що Національний технічний університет «КПІ ім.І.Сікорського» має своє знакове дерево? Це «платан Огієвського». Дерево 1965 р. професор посадив на пагорбі за недавно збудованим радіокорпусом. Відомо, що платан  живе до 2 тисяч років, а в Давній Греції він був символом науки та навчання…  

Народився Володимир Васильович Огієвський у м. Крапивна.
Батько майбутнього вченого, Василь Дмитрович, на той час працював  помічником лісничого Одоєвського лісництва Тульської губернії й викладав у лісовій школі. (Згодом був професором Петербурзького лісового, Київського політехнічного інститутів).

Володя Огієвський отримав початкову освіту вдома. 1903 р. родина переїхала до Києва. Цього ж року хлопець вступив до 4-го класу Київського реального училища. За підсумками навчання був визначений як «перший учень». 1905 р. з училища був відрахований – за участь у страйку, тож 1907-го склав випускні іспити екстерном. Вступив на механічне відділення Київського політехнічного інституту. 

На початку Першої світової війни В.Огієвського мобілізували до війська. Був призначений   помічником начальника станції, потім – начальником станції при штабі Головнокомандувача арміями Південно-Західного фронту. 

Коли в армії посилилися бунтівні настрої, Огієвського обрали членом полкового та дивізійного віськових комітетів і делегатом на Всеросійський з’їзд військових телеграфістів. 

У січні 1918 р.створилася Рада військового радіотелеграфа, й за місяць Огієвський її очолив.

У 1928–1929 р.р. Володимир Огієвський консультував будівництво
радіомовних станцій у Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Києві. У 1929 р. в експериментально-виробничій майстерні лабораторії радіотехніки КПІ під керівництвом В. Огієвського було налагоджено виробництво високовольтних конденсаторів для радіостанцій.

Під час Другої світової війни В.В.Огієвський працював в Уральському
індустріальному інституті, консультував з проблем радіо в Академії ім.Жуковського, в «секретних» НДІ.

Повернувшись до Києва, Володимир Огієвський очолює військову радіостанцію. Викладає в Київському військовому училищі зв’язку та на електротехнічному факультеті КПІ.

1944 -62 р.р. професор Огієвський – декан створеного за його ініціативи радіотехнічного факультету КПІ. Володимир Огієвський виховав кілька поколінь науковців. Практично на всіх підприємствах
радіоелектронної промисловості працювали інженери – його учні.

В.В.Огієвський помер 26 лютого 1979 р.,за кілька місяців до свого 90-річчя. 

В університеті «КПІ» встановлено стипендію В.Огієвського для кращих студентів, діє навчальна лабораторія, що носить його ім’я. 

 «Рідна країна»

За матеріалами
інтернет-видань

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути