chrome firefox opera safari iexplorer

16 травня 1895 року народився український поет, прозаїк і перекладач Тодось Осьмачка

16 травня 2020 о 06:29
md-eksperiment.org

Теодосій Степанович Осьмачка народився в с.Куцівці (нині Смілянський район) на Черкащині), в селянській родині.

 Вірші та поеми почав писати ще в дитинстві. Шкільної освіти не мав – у родини не було коштів для навчання.  Мати, народивши Тодося, втратила слух. З ранніх літ його мучило відчуття провини за мамине каліцтво, тож з усіх сил допомагав їй – носив воду та дрова, прибирав у хаті й на подвір’ї, порався на городі. 

1916 р., під час Першої світової війни, Осьмачку  мобілізували до російської армії. 

1922 р. вийшла друком перша збірка віршів Т.Осьмачки — «Круча». 1925 р. з’явилася друга поетична книжка — «Скитські вогні».

У 1925-х роках Осьмачка закінчив Київський інститут народної освіти. Працював шкільним учителем, входив до Асоціації Письменників (Аспис) та літературної групи «Ланка» (МАРС). Товаришував  з Є.Плужником, В.Підмогильним, Г.Косинкою, Б.Антоненком-Давидовичем.

У 1930—1932 р.р. мешкав на Кубані. Гостро і відіверто критикував більшовицьку ідеологію, докоряв інтелігенції за співпрацю з радянською владою.

1933 р. був заарештований органами НКВС, ув’язнений у Бутирській тюрмі, а потім опинився «на лікуванні» в Кирилівській психлікарні – на той час це був один із закладів репресивної психіатрії.

Кілька разів намагався залишити терени СРСР. 1942 р. дістався Львова, звідти в 1944 р. виїхав до Німеччини. По завершенні Дургої світової війни поневірявся в таборах для переміщених осіб у різних європейських країнах. Від 1948 р. мешкав у США. Входив до складу емігрантської організації «Мистецький український рух».

Помер Тодось Осьмачка 7 вересня 1962 р. у Нью-Йорку. Сучасники розповідали, що  в останні роки життя Т.Осьмачка потерпав від манії переслідування –хвороби, вочевидь, набутої внаслідок «лікувсання» у чекістській психушці. Скрізь бачив найнятих більшовиками вбивць. Панікував, коли  його намагалися чимось пригостити, тож нерідко залишався голодним упродовж цілих днів. Шукав у своїй оселі апарати, які «підслуховували думки». Голоси з цих уявних апаратів постійно з нього кпили, тож часто змінював помешкання. Останнім живого Т.Осьмачку бачив Іван Багряний: «…розбитого паралічем і безпам’ятного, в ліжку витягненого на весь зріст, суворого, як Данте. Всіма забутого і покинутого…»

Тодось Осьмачка — автор чотирьох поетичних збірок: «Круча», «Скитські вогні», «Клекіт», «Сучасникам»; поем «Поет», «Китиці часу», «Із-під світу»; трьох повістей: «Старший боярин», «План до двору», «Ротонда душогубців».

2005 р. в Києві вийшов друком роман про життя і творчість Т.Осьмачки «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)» авторства М.Слабошпицького. Роман був відзначений Національною премією ім.Т.Шевченка.

Олена Бондаренко

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути