chrome firefox opera safari iexplorer

15 червня – 160 років від дня народження українського вченого-мовознавця Олександра Томсона

15 червня 2020 о 08:47

Олександр Іванович Томсон народився 1860р. в тодішній Ліфляндській губернії, у передмісті Дерпта (нині Тарту, Естонія), в родині лісника.

1882 р. закінчив із золотою медаллю індоіранське відділення факультету східних мов Петербурзького університету. Був одним із кращих учнів академіка П.Ф.Фортунатова, засновника лінгвістичної школи і найвідомішого лінгвіста в тодішній імперії.  

Працював лаборантом, поки 1886р. не захистив магістерську  дисертацію на тему «Лінгвістичні дослідження». На посаді приват-доцента викладав у Московському університеті.  

1890р. захистив докторську дисертацію на тему «Історична граматика сучасної вірменської мови м. Тифліса»;отримав ступінь доктора порівняльного мовознавства. 

1897р.був призначений на посаду екстраординарного професора кафедри порівняльного мовознавства Новоросійського (Одеського) університету, де працював упродовж 35 років. Організував перший в Україні кабінет експериментальної фонетики. Член-кореспондент Академії наук О.І. Томсон – автор 56 наукових  праць із загального та порівняльного мовознавства, санскриту, вірменської мови, історичної фонетики, орфографії. Основні праці: «Лінгвістичні дослідження», «До теорії правопису і методології його викладання»,  «Фонетичні етюди», капітальне «Загальне мовознавство», численні статті з історії та фонетики української мови. 

Вчений читав лекції не лише для студентів, а й для робітників у Народній аудиторії, на курсах з ліквідації неписьменності.

Помер О.І.Томсон від пневмонії 27 листопада 1935р. в Одесі. 

«Рідна країна»

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути