chrome firefox opera safari iexplorer

23 червня — Міжнародний Олімпійський день

23 червня 2020 о 11:40

 Наприкінці червня 1894 р. в Парижі відбувся Міжнародний конгрес з проблем фізичного виховання. 

23 червня барон П’єр де Кубертен, відомий своєю діяльністю з відродження олімпійського руху, доповідав про свої напрацювання щодо організації олімпійських ігор.  Після його доповіді й був створений  Міжнародний олімпійський комітет. А генеральним секретарем МОК  обрали П’єра де Кубертена.

Через багато років, у 1967-му, Міжнародний Олімпійський комітет визначив  23 червня як Міжнародний Олімпійський день.

В Іграх I Олімпіади  (1896 р., Греція) взяли участь 311 спорстменів із 13 країн у 13 видах спорту. В Олімпійських іграх 2004 р. , що відбулися також у Греції, взяло  участь майже 15,5 тисяч спортсменів із понад  200 країн світу, які виборювали нагороди у 28 видах спорту.

2010 р. Міжнародний Олімпійський Комітет започаткував Юнацькі Олімпійські ігри. 

В Олімпійській хартії, збірці фундаментальних принципів та правил Олімпізму, записано: «Мета Олімпійського руху – сприяння побудові мирного та кращого світу шляхом виховання молоді через спорт згідно з ідеями Олімпізму та його цінностями».  

Історія олімпійського руху в Україні почалася від 1952 р., коли українські спортсмени – у складі збірної СРСР —  уперше взяли участь в Іграх XV Олімпіади в Гельсінкі. Відтоді представники та представниці України становили  не менше   25% кожної олімпійської команди.   

22 грудня 1990 р. Генеральна асамблея засновників ухвалила рішення про створення Національного олімпійського  комітету  України – це і є офіційна дата створення НОК.  

Своїми основними завданнями НОК України вважає забезпечення участі в Олімпійських іграх, розширення міжнародного співробітництва, популяризацію масового спорту і здорового способу життя, фізичне і духовне збагачення людей.

Національний олімпійський комітет України об'єднує 40 федерацій з олімпійських видів спорту.

За роки Незалежності українські атлети на Олімпійських іграх завоювали 36 золотих, 32 срібні, 59 бронзових нагород.

Традиційний всеукраїнський проект Національного олімпійського комітету України – «Олімпійський день». Це широкомасштабний захід  до дня заснування Міжнародного Олімпійського Комітету, в якому беруть участь тисячі шанувальників спорту.

З огляду на пандемію, цього року НОК України ініціював масштабну онлайн-естафету Олімпійського дня, в якій могли взяти участь усі охочі.  Треба було з 1 до 19 червня зняти відео з занять улюбленим видом спорту і  викласти в соцмережах.    

Взяв участь у олімпійській онлайн-естафеті й віце-президент НОК України, відомий політик і громадський діяч Микола Томенко.

«Підтримав естафету до Олімпійського дня в Україні – запропонував активну розминку зі скакалкою. Лічильник зафіксував — 52 рази, паралельний підрахунок — 73 рази за 30 секунд. Але участь важливіша за кількість — такий принцип Олімпізму І не забувайте, що активним і спортивним бути модно!» — написав М.Томенко на своїй сторінці у соцмережі.

 Справді, один із найбільш успішних проектів Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» має саме таку назву:  «Здоровим і спортивним бути модно».

В рамках цього проєкту  було втілено цілу низку цікавих і корисних заходів.

Скажімо, кілька років поспіль на Черкащині відбувався фестиваль зірок спорту «Спортивні ігри України». Олімпійські чемпіони та чемпіонки вели майстер-класи для дітей і школярів. А кращі вчителі фізкультури та інструктори спорту отримували нагороди та відзнаки.

Великого резонансу набув цикл телепередач (поширювався безкоштовно і на DVD-дисках) -  «Почни нове життя з Миколою Томенком». Політик і великий прихильник спортивного способу життя знайомив із правилами різних спортивних ігор, давав поради з активного відпочинку та добору спортивного одягу тощо. Кожен випуск присвячувався окремому видові спорту: тенісу, баскетболу,   футболу, легкій атлетиці, боксу. Разом з Миколою Томенком у програмах брали участь українські олімпійці.

За сприяння Фонду «Рідна країна» в Україні вже багато років створюються спортивні майданчики з тренажерами на територіях шкіл, дитсадочків, у зонах відпочинку. Все втілюється без жодних бюджетних коштів.

 Щороку Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» на батьківщині Івана Піддубного проводить різноманітні змагання, фестивалі, свята богатирської сили.  Кілька років поспіль у Києві, в козацькому селищі «Мамаєва Слобода», Фонд організовував козацьке родинне свято «Україна – країна найсильніших людей». 

Не один рік команда «Рідної країни»  бере учать у благодійному «Пробігу під каштанами»  та легкоатлетичному пробігові «Україна – моя рідна країна!».

Отже, вітаємо Миколу Томенка – справжнього ентузіаста здорового і спортивного способу життя – з Міжнародним Олімпійським днем. Вітаємо всіх наших олімпійців, усіх спортсменів та спортсменок і всіх аматорів спорту й фізичної культури.

Будьмо здорові, дужі, спортивні. Тоді й наша рідна країна буде здоровою, спортивною, а отже, сучасною, модною, європейською.  

  «Рідна країна»