chrome firefox opera safari iexplorer

27 червня: це цікаво знати

27 червня 2020 о 00:03

Тільки сміхом можна беззлобно знищити зло.
Олександр Довженко

27 червня у народі вшановували Мефодія і підмічали, якщо цього дня піде дощ, то йтиме він сім тижнів. Прогнозувати погоду в цей день могла і риба: якщо вона грає в річці – вночі може бути гроза.

За церковним календарем 27 червня вшановують пророка Єлисея; святителя Мефодія, патріарха Константинопольського; благовірного князя Мстислава Хороброго, у святому хрещенні Георгія; преподобного Єлисея Сумського; преподобного Мефодія, ігумена Пешноського.

Іменинники 27 червня:
Єлисей, Мефодій, Мстислав, Георгій.

27 червня народились:

1833 – Владіслав Заремба – український композитор, піаніст і педагог. Автор пісень, фортепіанних п’єс (30 вокальних творів на слова Т. Шевченка), збірок музичної літератури для дітей, обробок українських народних пісень («Де ти бродиш, моя доле» та ін.).

1900 – Олександр Сердюк – український актор театру та кіно, режисер, педагог. Найкращі ролі в українському репертуарі – Сава Чалий («Сава Чалий» І.Карпенко-Карий), Мокій («Мина Мазайло» М.Куліш), Командор («Камінний господар» Л.Українка), Богун, Кобза («Богдан Хмельницький, «Загибель ескадри» О.Корнійчука) та ін. Зіграв у кінофільмах «Коліївщина», «Прометей», «Назар Стодоля», «Запорожець за Дунаєм», «Українські мелодії», «Доля Марини».

27 червня відзначають:

  • Всесвітній день рибальства.
  • День мікро-, малих і середніх підприємств.

Події 27 червня:

1663 – у Ніжині відбулася козацька рада (Чорна рада), на якій гетьманом Лівобережної України було обрано Івана Брюховецького.

1709 – під Полтавою зазнали поразки війська шведського короля Карла XII у бою проти російських військ царя Петра I. Це поклало край намаганням гетьмана Івана Мазепи, котрий виступив союзником шведів, відокремити Україну від Росії. Він змушений був шукати захисту в Туреччині і невдовзі помер у селі Варниці біля Бендер.

1871 – ієна стала новою грошовою одиницею Японії.

1931 – у США винахідник Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого вертольота.

1964 – у Вашингтоні відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.

Чи знаєте ви що:

Ще в часи Аристотеля було відомо, що риби утворюють різні звуки. Люди можуть чути ці звуки навіть без всяких приладів.

Леонардо да Вінчі пропонував слухати «підводні голоси», приклавши вухо до вертикально опущеного у воду весла. Такий же метод винайшли і до цих пір використовують рибаки побережжя Західної Африки.

Риби чудово чують за допомогою вух, розташованих усередині голови, поряд із мозком.

Друга слухова система риб – це органи бічної лінії тіла, що проходять вздовж, з обох боків. Бічна лінія краще вловлює низькі звуки, внутрішнє вухо – високі.

Риби чують лише близько 25% звуків, що йдуть від людини, 20% пташиних «розмов» і майже не сприймають ультразвукові сигнали дельфінів. Але вони можуть повністю оцінити хоровий спів своїх найближчих сусідів – жаб.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути