chrome firefox opera safari iexplorer

Квіти в земні сліди Мирослава Скорика

04 червня 2020 о 07:38
zaxid.net

Перестало битися серце видатного українського композитора, диригента і музиканта.

Господь Бог дає нам  геніїв, аби вони мали змогу втілювати тут, на землі, потужний вплив Небес на генетичний код нації. Наші генії живуть серед нас, мовби звичайні люди, і так ніби й має бути. Лише коли Господь прикликає їх до Свого царства, ми гостро відчуваємо спорожнення земного світу і своє власне сирітство.

Тепер от – Мирослав Скорик…

 Іскру Божу в ньому розгледіла рідна бабусина сестра, Соломія Крушельницька.  Вона й підказала навчати хлопчика музиці. 

1948р. родину вислали до Сибіру. 16-річним  Мирослав повернувся до Львова і вступив до консерваторії.  

У 26 він подарував світові музику до геніального фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків».   

Переглянувши фільм, Дмитро Шостакович написав Мирославу: «Я був дуже вражений Вашою прекрасною музикою…».

Мирослав Скорик написав музику до понад 40 фільмів, кілька балетів, багато інструментальних творів, у тому числі – відомий «Карпатський концерт». У  цілому світі знають його «Гуцульський триптих» і «Мелодію» з концерту №5.

Оперу «Мойсей» за поемою І.Франка благословив Папа Іван Павло ІІ. 

Мирослав Скорик був і геніальним композитором, і прекрасним диригентом, і талановитим піаністом. Виступав з концертами у супроводі симфонічних оркестрів. Написав чимало естрадних творів, першим  використавши елементи джазу і босанови, блюзу і танго. Скрізь лунали «Намалюй мені ніч», «Не топчіть конвалій» (до речі, перший український твіст). Коли шукав виконавицю, йому порадили Ларису  Кузму, яка мала гарний голос. Шлюб з Ларисою Скорик, яку нині переважно знають як колишню депутатку, тривав 20 років.

Мирослав Михайлович викладав у Київській консерваторії,  музичних навчальних закладах Австралії та Сполучених Штатів. Протягом шести років очолював Київську оперу.

За радянських часів  Мирослава Скорика звинувачували в націоналізмі й модернізмі. За теперішніх –дехто закидав йому «традиційність».

Насправді великий український композитор Мирослав Скорик завжди був собою. А його музика – завжди була і залишиться українською…

4 червня у Львові Маестро вирушить в останню свою дорогу.

Залишиться Музика. Вона – безсмертна.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути