chrome firefox opera safari iexplorer

18 липня – Всесвітній день Нельсона Мандели

18 липня 2020 о 11:49
persons-journal.com

«Багато речей здаються нездійсненними доти, поки їх не зробиш».

Нельсон  Мандела

Наша розповідь — про унікальну людину, яка, перебуваючи за ґратами, стала символом свободи.   

Нельсон Мандела прожив 95 років.  Коли народився, дістав ім’я Роліхлахла – «Той, що стрясає деревами». Потім він став Манделою і сколихнув цілий світ, — сказав хтось про нього.

27 років свого життя він перебував у в’язниці через свої переконання.  Але й там боровся проти апартеїду – офіційної політики расової сегрегації корінного населення у Південно-Африканській Республіці правлячою Національною партією. 

 Будучи активістом у боротьбі за права людини в період існування апартеїду (ПАР), 27 років провів у в’язниці, не відмовляючись від своїх переконань, продовжуваючи висловлювати свій мирний протест і незгоду з несправедливістю, яка процвітала і була встановлена офіційною владою для свого корінного народу. У 1993-му став лауреатом Нобелівської премії миру. У період з 10-го травня 1994-го по 14-е червня 1999 року — президент ПАР. Один з небагатьох, на честь котрого ще за життя було встановлено особливе міжнародне свято — «День Нельсона Мандели», що підтверджується, за даними проекту DilovaMova.com, резолюцією Генеральної Асамблеї ООН №64/13 від 10-го листопада 2009-го року. Помер 5-го грудня 2013-го року у своєму будинку, що в передмісті Йоханнесбурга Хоутон Естейт, тихо й мирно, в колі сім’ї.

Життєві цінності, які відстоював Нельсон Мандела прості і зрозумілі: гендерна рівність, забезпечення прав дітей та інших уразливих груп населення, поширення і захист прав людини, врегулювання конфліктів і дискримінації в міжрасових відносинах, невід’ємне прагнення до поліпшення становища найбідніших соціальних групп і викорінювання бідності.

 

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути