chrome firefox opera safari iexplorer

20 жовтня – Міжнародний день кухаря

20 жовтня 2020 о 16:48
dilovamova.com

Віддавна це мистецтво (саме так!) є шанованим  у цілому світі. Адже всі люблять і смачно
поїсти, й помилуватися гарно оформленою стравою.  

Першим  кухарем, мабуть,
можна вважати людину, котра з’ясувала, що шматок м’яса з вогню набагато
смачніший, аніж сирий. А от стосовно появи самої професії – існує окрема
легенда. Давньогрецький бог лікування Асклепій (він же у Римі — Ескулап) мав
доньку на ім’я Гігея, котра вважалася берегинею здоров'я. До речі, від її
імені, власне, і виникла назва «гігієна» для науки,що  вивчає 
вплив  на організм людини різних
чинників  і займається розробкою санітарних
правил, запобіжних та оздоровчих заходів. Помічницею ж Асклепія і Гігеї була
куховарка Куліна, яка стала покровителькою кухарства й кулінарії.  

Перші рецепти на «паперових носіях»  археологи виявили у Вавилоні, стародавніх
Єгипті та Китаї.  

 Саме ж свято
постало зовсім недавно: Міжнародний день кухарів заснований у 2004 р. — з
ініціативи та за безпосередньої участі Всесвітньої асоціації кулінарних
співтовариств. На той час організація налічувала понад 8 мільйонів  кухарів та кулінарів, а зараз їх, напевне, ще
більше. 

Цього дня вшановують найкращих майстрів, відбуваються
конференції та змагання професіоналів, виставки кулінарного мистецтва,
майстер-класи і багато чого іншого цікавого й смачного. 

 Звичайно, бодай
підсмажити яєчню може кожна людина. А от фантазувати з інгредієнтами, творити
справжні дива – це великий талант!  

Отже,талановиті кухарі завжди і всюди були і є потрібні.
А супермайстрів знають у цілому світі. 

Пропонуємо і ми вашій увазі ТОП-5 найкращих кухарів
світового рівня. 

1.Гордон Рамсі – автор
іведучий популярних кулінарних
програм, власник 10 ресторанів і 3 барів у Великій Британії й 12 ресторанів поза
межами імперії. Перший ресторан Г.Рамсі — Gordon Ramsay at Royal Hospital Road
— отримав 3 мішленівські зірки (найпрестижніша оцінка ресторану та майстерності
шеф-кухаря) вже через 3 роки після свого відкриття. Відомий шеф Рамсі й своїми
кулінарними книгами.  

2.Джеймі Олівер — британський
ресторатор, шеф-кухар, шоумен. Його програми знають і в Україні.   Перша
телевізійна програма і одна з перших його книг про здорове та смачне харчування
називалися «Голий кухар», тобто – без жодних секретів. Джеймі Олівера знають у
Британії ще й як борця за здоров'я своєї нації. 

3.Хестон
Блюменталь – господар і
шеф-кухар  суперпопулярного
лондонського ресторану The Fat Duck. У 2008р. цей заклад було названо найкращим
рестораном світу. Х.Блюменталь зняв для каналу Discovery цикл передач про мистецтво
кулінарії, написав книгу «Наука кулінарії», яка одразу стала бестселером. 

4.Алан Дюкас 
найвідоміший кухар Франції. Почав свою діяльність помічником кухаря в одному з
готелів рідного Бордо. Нині – успішний ресторатор, до того ж має власну
кулінарну школу. Шеф Дюкас – номер один у світі як фахівець із прованської
кухні. Кавалер найвищої нагороди Французької Республіки — ордена Почесного
легіону.

5.Нобуюкі Мацухіса
– майстер фьюжн-кухні, тобто такої, яка використовує різні національні стилі. Певний
час працював у Перу та Аргентині, до того — в Японії. Нині шеф-кухар застосовує
набутий досвід у ресторанах Лос-Анджелеса. 

Після відкриття першого свого ресторану – Mutsuhisa – майстер
одразу опинився в десятці кращих шеф-кухарів США.  

Вітаємо зі святом всіх професіоналів – і тих, кого
визнало суспільство, й тих, кого визнає й шанує власна родина!

Себе, зрозуміло,також вітаємо – бо і ми любимо смачно
поїсти!

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

23 грудня

Інші дати
Народився Степан Тимошенко
(1878, с.Шпотівка, Сумська область – 1972) – український вчений у галузі механіки. Автор фундаментальних праць з теорії опору матеріалів, теорії пружності та коливань. Один із організаторів і перших академіків Української академії наук. Основоположник школи прикладної механіки в США.
Розгорнути