Віддавна це мистецтво (саме так!) є шанованим у цілому світі. Адже всі люблять і смачно
поїсти, й помилуватися гарно оформленою стравою.
Першим кухарем, мабуть,
можна вважати людину, котра з’ясувала, що шматок м’яса з вогню набагато
смачніший, аніж сирий. А от стосовно появи самої професії – існує окрема
легенда. Давньогрецький бог лікування Асклепій (він же у Римі — Ескулап) мав
доньку на ім’я Гігея, котра вважалася берегинею здоров'я. До речі, від її
імені, власне, і виникла назва «гігієна» для науки,що вивчає
вплив на організм людини різних
чинників і займається розробкою санітарних
правил, запобіжних та оздоровчих заходів. Помічницею ж Асклепія і Гігеї була
куховарка Куліна, яка стала покровителькою кухарства й кулінарії.
Перші рецепти на «паперових носіях» археологи виявили у Вавилоні, стародавніх
Єгипті та Китаї.
Саме ж свято
постало зовсім недавно: Міжнародний день кухарів заснований у 2004 р. — з
ініціативи та за безпосередньої участі Всесвітньої асоціації кулінарних
співтовариств. На той час організація налічувала понад 8 мільйонів кухарів та кулінарів, а зараз їх, напевне, ще
більше.
Цього дня вшановують найкращих майстрів, відбуваються
конференції та змагання професіоналів, виставки кулінарного мистецтва,
майстер-класи і багато чого іншого цікавого й смачного.
Звичайно, бодай
підсмажити яєчню може кожна людина. А от фантазувати з інгредієнтами, творити
справжні дива – це великий талант!
Отже,талановиті кухарі завжди і всюди були і є потрібні.
А супермайстрів знають у цілому світі.
Пропонуємо і ми вашій увазі ТОП-5 найкращих кухарів
світового рівня.
1.Гордон Рамсі – автор
іведучий популярних кулінарних
програм, власник 10 ресторанів і 3 барів у Великій Британії й 12 ресторанів поза
межами імперії. Перший ресторан Г.Рамсі — Gordon Ramsay at Royal Hospital Road
— отримав 3 мішленівські зірки (найпрестижніша оцінка ресторану та майстерності
шеф-кухаря) вже через 3 роки після свого відкриття. Відомий шеф Рамсі й своїми
кулінарними книгами.
2.Джеймі Олівер — британський
ресторатор, шеф-кухар, шоумен. Його програми знають і в Україні. Перша
телевізійна програма і одна з перших його книг про здорове та смачне харчування
називалися «Голий кухар», тобто – без жодних секретів. Джеймі Олівера знають у
Британії ще й як борця за здоров'я своєї нації.
3.Хестон
Блюменталь – господар і шеф-кухар суперпопулярного
лондонського ресторану The Fat Duck. У 2008р. цей заклад було названо найкращим
рестораном світу. Х.Блюменталь зняв для каналу Discovery цикл передач про мистецтво
кулінарії, написав книгу «Наука кулінарії», яка одразу стала бестселером.
4.Алан Дюкас –
найвідоміший кухар Франції. Почав свою діяльність помічником кухаря в одному з
готелів рідного Бордо. Нині – успішний ресторатор, до того ж має власну
кулінарну школу. Шеф Дюкас – номер один у світі як фахівець із прованської
кухні. Кавалер найвищої нагороди Французької Республіки — ордена Почесного
легіону.
5.Нобуюкі Мацухіса
– майстер фьюжн-кухні, тобто такої, яка використовує різні національні стилі. Певний
час працював у Перу та Аргентині, до того — в Японії. Нині шеф-кухар застосовує
набутий досвід у ресторанах Лос-Анджелеса.
Після відкриття першого свого ресторану – Mutsuhisa – майстер
одразу опинився в десятці кращих шеф-кухарів США.
Вітаємо зі святом всіх професіоналів – і тих, кого
визнало суспільство, й тих, кого визнає й шанує власна родина!
Себе, зрозуміло,також вітаємо – бо і ми любимо смачно
поїсти!
«Рідна країна»