chrome firefox opera safari iexplorer

13 січня: це цікаво знати

13 січня 2021 о 03:12

«Прийшли щедрувати до вашої хати.

Приспів: Щедрий вечір, добрий вечір!

Тут живе господар – багатства володар.

А його багатство – золотії руки.

А його потіха – хорошії діти!»
Українська народна щедрівка

 

У народному побуті 13 січня зранку на Меланки починали готувати другу обрядову кутю – Oедру. На відміну від багатої, її заправляли скороминою; на Поліссі, скажімо, зерно варили зі смальцем. Як і на багатий вечір, кутю ставили на покуті, дотримуючись попередніх обрядів.

Крім цього, господині готували млинці з салом, пироги та вареники з сиром аби обдаровувати ними щедрувальників. Цього дня колись мирилися посварені. Хлопці щедрували та водили Меланку, тобто, перевдягнутого в жіноче вбрання жартівника, а дівчата ворожили.

Наприклад, клали під подушку гребінця, примовляючи, щоб суджений у сні розчесав волосся. Або ж виходили на вулицю, щоб дізнатися, якою буде вдача у майбутнього чоловіка. Якщо на дорозі зустрічався пес, то норов у судженого мав бути лихий, а вівця – тихий.

Старші ж люди намагалися завбачувати погоду, бо ж який перший день у Новому році, таким буде і весь рік. Вечір цього дня називають Щедрим.

За церковним календарем 13 січня відзначають Віддання свята Різдва Христового. Цього дня вшановують православного Йосифа Обручника, Давида, царя, і Якова, брата Господнього; преподобну Меланію Римлянку.

Іменинники 13 січня:
Меланія, Петро.

13 січня народились:
1851 – Василь Образцов – доктор медицини, один із засновників київської терапевтичної школи. Першим у світі описав клінічну картину тромбозу коронарних артерій і обґрунтував можливість прижиттєвого розпізнавання інфаркту міокарда.
1877 – Левко Мацієвич – український корабельний інженер, автор багатьох проектів кораблів, підводних човнів, перший український авіатор, громадський і політичний діяч.

13 січня відзначають:

  • Щедрий вечір або Старий Новий рік.

Події 13 січня:

1681 – у Бахчисараї підписано договір, який завершив московсько-турецьку війну 1676–1681.

1919 – Київ. Директорія УНР затвердила закон про заклик військових до дійсної служби.

1928 – у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1936 – у Варшаві завершився один із найбільших судових процесів проти ОУН, в якому частина обвинувачених, в тому числі студент Степан Бандера, були засуджені до страти.

1942 – почалося примусове вивезення населення України в Німеччину (Остарбайтери).

1942 – конференція представників союзних країн, окупованих Німеччиною, що відбулася в Лондоні, прийняла декларацію про покарання військових злочинців.

1943 – Адольф Гітлер видав директиву про тотальну мобілізацію матеріальних засобів та людських ресурсів Німеччини.

1953 – в СРСР повідомлено про розкриття «змови кремлівських лікарів».

1965 – Губернатор штату Міннесота (США) Карл Ролваг та мер Міннеаполісу Артур Нафталін підписали прокламації про проголошення 22 січня «Днем української незалежності».

1991 – у литовській столиці Вільнюсі підрозділ КДБ штурмує міський телецентр і телевежу, що призвело до загибелі 13 литовців і одного офіцера КДБ.

1992 – Україна та Королівство Швеція встановили дипломатичні відносини.

1992 – Республіка Кіпр визнала незалежність України.

2015 – Теракт під Волновахою в ході російської збройної агресії проти України.

Чи знаєте ви, що:

На Меланію (13 січня) у народі існувала традиція грати «У Меланку», щоб провести старий рік якомога веселіше. А грати треба ось як.

З гурту молоді вибирається хлопець, який найкраще вміє жартувати. Він переодягається й стає «Меланкою». Інші теж переодягаються: хто циганом, хто ведмедем, хто журавлем, хто чортом... Одним словом, хто що цікаве придумає, те й утілює.

Це дійство цілком може відбуватися й удень – тоді дітлахи юрбою біжать за переодягненою ватагою, щоб добре роздивитися таку чудасію.

Хлопці не до кожної хати заходять, а тільки до тих домів, у яких є надія зустріти дівчат. Як і при водінні кози, дозвіл пощедрувати слід випрошувати в пісенній формі:

Господинечко, господаречку,
Пусти в дім Меланочку,
Меланочка чисто ходить –
Нічого в домі не пошкодить.
Добрий вечір!

Господар запрошує до хати, уся родина збирається подивитися на ряджених, надто ж дівчата цікаві до того, що відбувається. Незважаючи на попередню «рекламу», «Меланка» ходить по хаті й робить шкоду, наприклад, може сміття розкидати або посуд поперевертати. Господині знають цей звичай, тому уважно слідкують, щоб «Меланка» поводилася гарно, нічого не чіпала.

Тим часом хлопці щедрують, висміюючи поганих господинь:

А Меланка – неробоча,
Їх сорочка – парубоча,
Як люди ідуть на жнива,
То Маланка – на пива!

Дівчата сміються й хвалять пісню й танці. Кожен із ряджених показує свої здібності: щосили витанцьовує, аж поки дух заб’є. Коли нарешті щедрівку скінчено, усі сідають до святкового столу.

Якщо «Меланкою» обирають дівчину, то ця «Меланка» значно поважніша та статечніша; вона вбирається молодою. Дівчата, щедруючи, до оселі не заходять, а стоять попід вікнами та співають:

Ой, на річці, на Йордані,
Добрий вечір на Мелані,
Добрий вечір, щедрий вечір,
Людям добрим на сей вечір!

Отак колись щедрували та подекуди й зараз щедрують. (За матеріалами www.ukrlit.vn.ua)

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути