chrome firefox opera safari iexplorer

26 лютого: це цікаво знати

26 лютого 2021 о 00:05

Християнин вірить у Святу Трійцю, і наші можновладці також вірять у трійцю – євро, долар і гривню...
Любомир Гузар

У народі 26 лютого говорили: «Лютий додає до весни охоти, але взувай ще добрі чоботи». Відзначають, що на Мартинів день стає помітно тепліше, і в повітрі пахне весною.

Цього дня прийнято йти до церкви, щоб просити святого Мартина про захист від спокус, а святу Світлану (Фотину) – про захист себе і своїх близьких від пристріту і хвороб. 26 лютого поминали померлих, вирушали на кладовища, відвідували могили, або церкви, ставили свічки за упокій, подавали милостиню жебракам.

26 лютого, варто зайнятися прибиранням у домі – це, за прикметами, веде до щастя і удачі в справах. Вважалося, що в цей день не можна лаятися і вирішувати фінансові питання (в тому числі, планувати покупки).

За церковним календарем 26 лютого вшановують преподобного Мартиніана; преподобних Зою і Фотинію (Світлану); преподобного Євлогія, архієпископа Олександрійського; благовірного князя Костянтина Острозького; преподобного Стефана, у чернецтві Симеона, царя Сербського, Мироточивого.

Іменинники 26 лютого:
Світлана, Зоя, Стефан, Семен, Артем, Ганна, Мартин, Фома.

26 лютого народились:

1849 – Леонід Позен – скульптор, у творчості якого вперше яскраво й послідовно втілено тему життя та історії українського народу. Автор пам’ятників М. Гоголю та І. Котляревському в Полтаві, скульптурних композицій «На волах», «Оранка в Малоросії», «Лірник з поводирем», «Кобзар», «Запорожець у розвідці», «Переселенці» та ін.

1909 – Микола Тимків – народний майстер. Автор понад 1200 творів декоративно-прикладного мистецтва, серед яких декоративні тарілки, скриньки, меблі тощо, зроблені пласкорізьбою, інкрустацією й інтарсією.

1933 – Любомир Гузар – видатний церковний і громадський діяч, єпископ Української Греко-Католицької Церкви, кардинал Католицької Церкви;  з 2005 по 2011 рр. – предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.

26 лютого відзначають:

  • День кримськотатарського супротиву російській окупації.

Події 26 лютого:

1878 – у Львові розпочався судовий процес над Іваном Франком.

1886 – у Горлівці (Донбас) отримали першу в Російській імперії ртуть.

1921 – засновано Кам’янець-Подільський державний педагогічний інститут ім. В.Затонського.

2014 – початок війни Росії проти України.

Чи знаєте ви, що:

Здійснивши збройну агресію проти України, Росія порушила фундаментальні принципи та норми міжнародного права, зокрема ті, що містяться у:

– Статуті ООН 1945 року;

– Заключному акті НБСЄ (Гельсінському Заключному акті) 1975 року;

– Декларації про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин між державами у відповідності до Статуту ООН 1970 року;

– Резолюції ГА ООН «Визначення агресії» 1974 року;

– Декларації про неприпустимість втручання у внутрішні справи держав, про захист їх незалежності та суверенітету 1965 року;

– Декларації про неприпустимість інтервенції та втручання у внутрішні справи держав 1981 року;

– Декларації про посилення ефективності принципу утримання від погрози силою чи застосування сили у міжнародних відносинах 1987 року;

Росія також порушила низку двосторонніх та багатосторонніх договорів та угод, зокрема:

– Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року;

– Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ 1997 року;

– Договір між Україною і Російською Федерацією про українсько-російський державний кордон від 2003 року;

– Договір між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року;

– Угода між Україною та РФ про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України 1999 року.

Окупація та подальша спроба анексії Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також протиправні дії РФ на Донбасі, цілковито підпадають під визначення агресії відповідно до пунктів а), b), c), d), e) і g) статті 3 додатка до резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Визначення агресії» (3314(XXIX)). Такі дії є важким злочином проти міжнародного миру, який тягне за собою міжнародно-правову відповідальність Російської Федерації як держави та міжнародну кримінальну відповідальність її вищого керівництва.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути