chrome firefox opera safari iexplorer

На Чернігівщині висаджують «Лесині груші»

20 квітня 2021 о 14:07

На Чернігівщині висаджують саджанці, що були щеплені живцями від старої груші з саду родини Косачів у селі Колодяжному на Волині.

Про це «Укрінформу» повідомив завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум ім. Т. Шевченка», кандидат біологічних наук, доцент Юрій Карпенко.

«Сьогодні одну з таких грушок ми висадили біля університету. Друга висаджувалась нашою колегою та працівниками музею-заповідника Михайла Коцюбинського на території цього закладу», — розповів він.

За його словами, всього на Чернігівщині у найближчі дні буде висаджено 9 «Лесиних грушок». Ростимуть вони на територіях освітніх, культурних закладів, у Мезинському національному природному парку, в садибі Лизогубів у Седневі та двох реабілітаційних центрах.

Як додала одна з чернігівських координаторів всеукраїнської акції «І проросте пагіння з минулого в майбуття» Олена Березкіна, грушу, яку зараз «омолодили» щепленням, 120 років тому біля будинку Косачів у Колодяжному посадила сестра Лесі Українки Ісидора. Леся дуже любила це дерево й часто відпочивала під ним. Із віком груша захворіла, а цементні пломби, якими музейники латали дупла, перестали триматися.

ukrinform.ua

Дати дереву нове життя вирішив засновник і редактор журналу «СонцеСад» Остап Михаць. Два роки тому він нарізав зі старої груші живців та прищепив їх на молоді рослини. Коли вони прижилися, частину саджанців Остап Михаць висадив на території музею Лесі Українки в Колодяжному (на честь 150-річчя поетеси), а 120 деревець відправив у місця, так чи інакше пов'язані з життям і творчістю видатної літераторки та її сім'ї.

Ще восени 2020 року «Лесина груша» була посаджена у Рівному та Луцьку. Кілька саджанців полетіли до Канади і США, де їх висадили біля будівель Союзу українок Америки.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути