chrome firefox opera safari iexplorer

Чому незаміжні дівчата чекали Великодня?

01 травня 2021 о 10:27

Святкування Великодня традиційно було гарною нагодою для дівчат «на виданні». Це можливість показати найкраще святкове вбрання і вміння себе представити як голосистої співачки та гарної танцівниці, що вправно поводиться в хороводах, іграх і танцях.

Про «Кривий танець» та давній народний звичай у дівчат на Київщині розповідає Анатолій Богород, старший науковий співробітник Музею Івана Гончара:

«Як зазначають більшість дослідників, Великодні хороводні гуляння починались з “Кривого танцю”, який через імітацію хвилеподібного руху мав стимулювати розлив весняних струмків і потоків, утворених після танення снігу. Хоровод формувався зі складу всіх присутніх дівчат і, найчастіше, в його голові була дівчина, яка гарно співала і могла завести танець. До “Кривого танцю” ставали дівчата, які добре знали слова. Якщо хто хотів долучитись, хоровод не розривали посередині, а приєднувались до кінцевої учасниці. До утвореного дорослими дівчатами “Кривого танцю”, діти первісно не ставали. Оскільки танець міг тривати довго, текст проспівували знову спочатку і виконували до кількох разів. Швидкість руху “Кривого танцю” диктував темп пісні. Деякі дослідники зауважують, що “Кривим танцем” починають і закінчують Великоднє гуляння». 

Свій власний погляд на цей хоровод подає Іван Гончар у картині «Кривий танець» (клікніть для збільшення зображення), називаючи його – «давній народний звичай у дівчат на Київщині – водить “Кривий танець” на весні». Це символ весняних вод, які омивають навколишні пагорби та долини.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути