chrome firefox opera safari iexplorer

16 липня: цікаво знати

16 липня 2021 о 06:21

У дохристиянські часи 16 липня вшановували Перуна, покровителя грому та блискавок, що у християнські часи перетворився на Іллю. І оскільки вже починалися жнива, то підмічали: «Якщо комарі літають роєм – незабаром розпогодиться».

У народі 16 липня присвячували Мокію, і з давніх часів він вважається нещасливим. У цей день краще бути обережним і не починати ніякої справи. 

Ще одна назва свята 16 липня – Стожари. Саме так слов’яни називали скупчення Плеяди, що була в сузір’ї Тельця. Поява його обіцяло удачу мисливцям, інакше в ліс, навпаки, не варто було вирушати, бо видобутку не буде. З особливою шаною слов’яни ставилися до зірок, оскільки вважали, що це ангели запалюють світло у вікнах своїх будинків (не тільки 16 липня) і дивляться на людей з небес.

Тривав 16 липня сінокіс, і вважалося, що варто поквапитися з роботами, адже попереду були дощі, а потрібно було встигнути запастися кормом для худоби.

За церковним календарем, 16 липня вшановують мученика Якинфа; мучеників  Діомида, Євлампія, Аскліпіодота і мученицю Голіндуху; преподобних Анатолія затворника у Ближніх печерах та Анатолія затворника у Дальніх печерах; перенесення мощей святителя Филипа; благовірних князів Василія і Костантина Ярославських; преподобних Іоана і Лонгина Ярензських; мучеників Мокія і Марка; преподобного Олександра, обителі «Невсипущих» первоначальника; святителя Анатолія, патр. Константинопольського.

Іменинники 16 липня:
Анатолій, Никодим, Василь, Марко, Пилип.

16 липня народились:

1881 – Василь Зеньковський – відомий у Європі православний діяч, богослов, педагог, історик.

1893 – Данило Демуцький – класик українського і світового кіно, кінооператор і фотограф. Кінооператор О. Довженка («Арсенал», «Земля»), Б. Барнета і І. Савченко. Заслужений діяч мистецтв Української РСР (1954). Заслужений діяч мистецтв Узбецької РСР (1954). Лауреат Сталінської премії першого ступеня (1952). Жертва сталінських репресій.

1908 – Василь Барка (Очерет) – український письменник і перекладач. Автор роману «Жовтий князь».

16 липня відзначають:

  • День бухгалтера України.
  • День прийняття Декларації про суверенітет України (1990)

Події 16 липня:

1054 – переговори між Римом і Візантією щодо впливу у південній Італії та низки теологічних питань у Константинополі завершилися скандалом. Внаслідок цього конфлікту Християнська церква розділилася на дві гілки: католицьку і православну.

1848 – у Львові засновано культурно-просвітницьку організацію «Галицько-Руська матиця».

1917 — ухвалено ІІ Універсал Української Центральної Ради. Цим актом проголошено взаємне визнання УЦР та Тимчасового уряду Росії.

1918 - Гетьман Павло Скоропадський затвердив зразок морського прапора України: на білому полі розміщувався прямий синій хрест із каймою такого ж кольору, у лівому верхньому куті зображувався національний прапор невеликого розміру із видрукованою золотом печаткою св. Володимира посередині. Зараз ВМСУ використовують прапор фактично такого ж дизайну (без тризуба).

1919 — під тиском польських військ УГА, перейшовши ріку Збруч, залишила Галичину й відступила на територію Наддніпрянської України.

У 1932 році центр Донецької області перенесений з Артемівська (нині Бахмут) в Сталіно (нині Донецьк).

1942 - Гітлер вперше прибув до своєї ставки «Верфольф» під Вінницею.

1990 – прийняття Верховною Радою Української СРС Декларації про державний суверенітет України (355-а голосами «за» при чотирьох «проти» і одному, що утримався). Проголошено верховенство власних, а не всесоюзних законів на території республіки, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх стосунках.

«Верховна Ради Української РСР, виражаючи волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, шануючи національні права всіх народів, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнаючи необхідність побудови правової держави, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України, ПРОГОЛОШУЄ державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах» («Декларація про державний суверенітет України»).

2010 — в Одесі відкрито Перший Одеський міжнародний кінофестиваль.

Чи знаєте ви, що:

Уперше й востаннє 16 липня 1991 року в Україні відзначено як День незалежності — за відсутності інших ритуалів комуністичні керівники урочисто несли квіти до пам'ятників Леніну, які обов'язково були у центрі кожного міста. У Києві відбувся концерт українських гуртів на площі тоді ще Жовтневої революції, апогеєм якого став виступ «Братів Гадюкіних» і заключний феєрверк.

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути