chrome firefox opera safari iexplorer

Мис Аджияск — природне диво України

08 липня 2021 о 15:00

Південь України неабияк багатий на природні дива, адже має особливо багату геологічну історію. Мальовничі локації, море, специфічний клімат і геологія — все це про Південну Україну, зокрема і про Миколаївщину. 

Саме на її чорноморському узбережжі знаходиться мис Аджияск — одне із геологічних див регіону, про який знають ще далеко не всі. 

Мис Аджияск розташований поблизу села Рибаківка Миколаївської області. Цей мис досить високий — до 72 метрів висотою. На його пласкій вершині розташовані залишки неораного степу та поля. З нього в гарну погоду можна розгледіти острів Березань, а на горизонті видніється вишка посту регулювання руху суден на мисі Очакова за 15 кілометрів від цього місця.

Вид із мису Аджияск на о.Березань. Фото ochakiv.info

З точки зору геоморфології мис є типовою абразійною формою (утвореною вимиванням порід безпосередньо морем). В основі структури лежать вапнякові гірські породи, зокрема на вершині мису — мергелеві вапняки. 

фото Юлії Сергеєєвої

Для мандрівників, які заходять прогулятися берегом мису особливе прохання бути обережними, адже тут небезпечно через можливі обвали, оскільки море продовжує виконувати свою геологічну роботу.

Природничо-географічне товариство

Розділи: Туристична

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути