chrome firefox opera safari iexplorer

3 серпня — Всесвітній день кавуна

03 серпня 2021 о 15:51

Він — не ягода і має свій пам'ятник в Україні! Ось кілька цікавих фактів про кавун, Всесвітній день якого відзначають 3 серпня:

Нині існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом. Лідер з урожаїв — Китай. Там вирощують 63 млн т, а наступне місце за Туреччиною — 3,8 млн т.

Батьківщиною кавуна є Південна Африка. У Древньому Єгипті в ХХ столітті до н. е. кавуни клали в усипальниці фараонів як джерело їжі в їхньому загробному існуванні.

А римляни їли кавуни свіжими, як ми з вами, або засоленими, і варили з них солодощі.

В Україні і Європі кавуни вперше з'явилися в 11-12 століттях (за іншими даними — в 13-14 століттях), а в Америку вони потрапили у 16-му столітті із європейськими колоністами.

Херсонська область в Україні славиться своїми солодкими кавунами і з 2002 року в місті Гола Пристань щорічно проводиться фестиваль «Український кавун – солодке диво».

Пам'ятник кавуну (на фото) зустрічає гостей Херсонщини на трасі, що веде з Дніпропетровської області (від Кривого Рогу і Нікополя) на південь, вздовж широкого Дніпра, на повороті з траси на захід, біля села Осокорівка Нововоронцовського району. Сталеву скульптуру встановлено за радянських часів, але місцева сільрада доглядає за пам'ятником — він яскраво пофарбований і його видно здалеку. 

Кавун з точки зору ботаніки – зовсім не ягода. Плід кавуна – це багатосім’яна соковита гарбузина й відрізняється від ягоди великою кількістю насіння та структурою стінок плоду.

Кавун є хорошим джерелом лікопіну — потужного антиоксиданту. Лікопін також міститься у томатах, але у кавунах його більше. Він допомагає зміцненню імунітету та сприяє підтримці нервової системи й формуванню червоних кров’яних тілець.

У кавуні багато вітаміну С та інших вітамінів і мінералів: B5, А, калій, мідь тощо. Крім того, він є відмінним джерелом амінокислоти цитрулін, яка міститься в білій м'якоті під шкіркою. Ця амінокислота перетворюється в тілі на аргінін, який допомагає знизити кров'яний тиск, розширюючи і розслабляючи кровоносні судини. Аргінін також важливий для легенів, нирок, печінки, імунної і репродуктивної системи. Також сприяє загоєнню ран.

За матеріалами з відкритих джерел

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути