chrome firefox opera safari iexplorer

«Україна — країна найсильніших людей»: спортивним святом на Черкащині відзначили 150-річчя Піддубного (фото)

18 вересня 2021 о 15:57

Сьогодні в Черкасах відбувся спортивний фестиваль „Україна – країна найсильніших людей”. Захід приурочили до 150-річчя від дня народження легендарного українського борця Івана Піддубного, який шість разів був чемпіоном світу з боротьби і 25 років поспіль залишався непереможним борцем у світі. „Чемпіон чемпіонів” народився на Черкащині і досі ім'я Івана Піддубного фактично є синонімом до слів «богатир», «честь» і «сила духу».

Організатори фестивалю — Фонд Миколи Томенко „Рідна країна”, дитячо-оздоровчий центр „Дахнівська Січ” за підтримки Національного олімпійського комітету України та за сприяння мережі «Спортмайстер». Фонд „Рідна країна” вже проводив схожий фестиваль у 2011-ому, в рік 140-річчя Піддубного, у Києві. Цьогоріч на Черкащину запросили знаменитих спортсменів із різних видів спорту, які провели для охочих майстер-класи та змагання.

«Наш фестиваль — не просто данина пам'яті великому українцю, а пропаганда активного і здорового способу життя, — розповідає засновник Фонду „Рідна країна“, віце-президент НОК України Микола Томенко. — Піддубний не вживав алкоголю, не курив. Усе життя був активний і до старості тренувався, а в 50 років його фізіологічні показники відповідали 25-річному чоловіку».

Елегантно жонглюючи гирями, свою силу і вміння показують гирьовики під орудою тренера Віталія Андріяша. Наче заввиграшки спортсмени підкидають гирі вагою 12 і 16 кілограмів, демонструють вправу «ривок», навчаючи гостей фестивалю правильному у нетравматичному її виконанню.

«Україна у світі з гирьового спорту посідає друге місце з-поміж 40 країн, — зауважує Віталій Андріяш. — 21-25 жовтня їдемо на Чемпіонат світу в Будапешт, де змагатимуться майже 40 країн, а ми маємо намір узяти не менше 3-ого місця. А от найближчими суперниками є Росія і Казахстан».

Майстер-клас з греко-римської боротьби — виду спорту, в якому колись Іван Піддубний досяг величини «чемпіона чемпіонів», демонструє всім охочим неодноразовий призер чемпіонатів України і міжнародних змагань Олександр Примаченко.

«Греко-римська боротьба виховує координацію, фізичну силу і міць духу, а найперше — характер. Вважаю, якщо дитина обирає для себе цей вид спорту, вона обов'язково виросте хорошою людиною і добрим спортсменом, — розповідає Олександр Примаченко. — На міжнародних змаганнях українські борці займають хороші призові місця. Згадайте, єдине „золото“ Олімпіади-2020 Україні приніс саме представник греко-римської боротьби Жан Беленюк».

На галявині  облаштували імпровізовану трасу для біатлону, встановили мішені. Тут працює учасник чотирьох Олімпіад, призер багатьох етапів Кубку світу та Чемпіонатів Європи В'ячеслав Деркач:

«Найголовніше для біатлоніста — 100% стресостійкість. Бо 80% можуть швидко бігти і влучно стріляти. А якщо ви прийдете на вогневий рубіж, а пульс зашкалюватиме, то тример заважатиме сконцентруватися для влучності. А увас 19 секунд для пострілів і лежачи, і стоячи. Плюс ще потрібно зважати на погодні умови, силу і напрямок вітру, сніг. Біатлон — це не шахи, тут теж думати потрібно!».

За словами віце-президент Федерації біатлону України Мирослава Грабовецького, нині спортсмени тренуються на базах в Чернігові, Сумах, Харкові. На жаль, для підготовки в міжнародних змаганнях українські біатлоністи мусять виїжджати за кордон, аби гідно конкурувати з передовими спортсменами.  «Сьогодні в державі немає великих баз. Але в Буковелі будуємо біатлонний стадіон, який буде кращим в Європі. Зимовий Чемпіонат Європи ми вже там провели, хотілося б за два роки його завершити остаточно», — зауважує Мирослав Грабовецький.

Дати розуміння, що перетягування канату — це не розвага з хаотичними ривками, а спокійний, синхронний вид спорту на фестиваль приїхав Артем Цибровський. Очолювана ним команда «Атланти» вже 5 разів ставала чемпіоном України. Артем Цибровський ще й тренує національну збірну. Загалом спортсмени змагаються достойно в перетягуванні канату з представниками інших країн, де цей вид спорту культивується століттями, наприклад, в Ірландії. 

«Перетягування канату — зразок командної роботи, де кожен доповнює один одного. 8 спортсменів працюють як єдиний механізм, — розповідає Артем Цибровський. — Важливий хват руками, працюють передпліччя, команда фіксується ногами. І жодних ривків! Важливим у цьому виді спорту є зріст учасника, бо фактично перетягування канату — це біомеханіка і правильне застосування свого тіла».

У фіналі фестивалю „Україна – країна найсильніших людей” нагородили всіх відвідувачів — переможці майстер-класу отримали спеціалі призи, а учасники — подарунки від Фонду «Рідна країна».

фото Сергія Черкасова

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути