chrome firefox opera safari iexplorer

Хортиця — заповідник серед міста

26 листопада 2021 о 16:53

Хортиця – місце унікальне, овіяне легендами, міфами і переказами різних епох. Тут піднімаються на земну поверхню граніти, вік яких перевищує 2,5 мільярда років, саме тут знаходяться кургани – ровесники єгипетських пірамід і стародавні храми – кромлехи. Це місце сили, куди тисячі людей приходять підзарядиться життєвою енергією, а «Запорозька Січ» — символ епохи козацької вольниці, військової доблесті і самобутності українського народу. 

 Національний заповідник Хортиця, заснований на легендарному острові у 1965 році, в ці дні готується вшанувати 400-річчя пам‘яті славного Гетьмана Петра Сагайдачного.

Сьогодні лідер Громадського руху Рідна країна в Національному заповіднику «ХОРТИЦЯ» спільно з її очільником Максимом Остапенком та істориками, археографами, краєзнавцями Запоріжжя провели фахову дискусію щодо спільних просвітницьких і туристичних проектів у 2022 році.

Домовилися об‘єднати зусилля в популяризації нашої історії та її визначних героїв та героїнь. Йдеться про проекти вшанування 400-річчя пам‘яті Петра Сагайдачного, 300-річчя Григорія Сковороди та 150-річчя Соломії Крушельницької.

Також принагідно оглянув процес будівельних робіт на Хортиці. Однозначно, що зроблено багато для перетворення цього сакрального місця для українців в один із знакових місць для історичного туризму.

Однозначно, що зроблено багато корисного для перетворення цього сакрального місця для українців в один із знакових центрів історичного туризму в Україні. Натомість, має місце космополітичне невігластво від друзів офісу президента, що прагнуть вмонтувати в цю знакову територію національної історії абсурдні, типу модерні артскладові. Встановлення на кургані єдності так званого авангардистського КОЛА замість КОЗАЦЬКОГО ДОЗОРУ виглядає не просто штучним, а й шкідливим.Тож подальші будівельні та реставраційні роботи повинні проводитися за умов погодження їх з історичною, музейною та краєзнавчою спільнотою Запоріжжя та України. ХОРТИЦЯ — це наша НАЦІОНАЛЬНА СВЯТИНЯ, а не місце для артекспериментів від невігласів і заробітчан із державного бюджету!Пам‘ятаємо нашу історію!Шануємо наші традиції!

Нагадаємо , що команда Рідної країни активною діяльністю, включно з меценатською фінансовою підтримкою, у свій час доклалася до справи створення історико-культурного комплексу ЗАПОРОЗЬКА СІЧ та до пропагування заповідника ХОРТИЦЯ.

Розділи: Громадянська

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути