chrome firefox opera safari iexplorer

Три рецепти медової випічки від галицьких господинь

19 листопада 2015 о 13:00

На Галичині віддавна лікувалися медом, споживали його у їжу, готували хмільні напої, а також із ним випікали різноманітну здобу, що смакувала і дітям і дорослим. Пропонуємо вам кілька рецептів медової випічки, переписаних від файних господинь.

Медівник родинний, переписаний від Рудницьких-Пайкушів

Складники: 1 склянка меду, 1 склянка цукру, 3 яйця, 3 склянки борошна, 2 столові ложки топленого вершкового масла, 1 склянка молока. 1 чайна ложка соди, 200 г. родзинок, ½ чайної ложки кориці, ½ чайної ложки гвоздики, дрібка меленого мускатного горіха, 1 склянка січених волоських горіхів.

Спосіб приготування: мед та цукор розтопити, охолодити до теплого. Розтерти яйця, додаючи теплий мед із цукром. Поступово доливати молоко з содою, досипати пересіяне борошно і розтирати до однорідної консистенції. Відтак додати родзинки, горіхи та прянощі. Все добре розмішати ложкою. Тісто вили ти в малу форму, вистелену промащеним папером, і пекти приблизно 1 годину: перші 20 хвилин при температурі 160-170 градусів за Цельсієм, а тоді – 200-210.

Медівники із житнім борошном, переписаний від Галі Ґенґало

Складники (для тіста): 2 склянки меду, ¾ літра житнього борошна, ½ літра пшеничного борошна, 2 жовтки, 2 столові ложки соди, 1 столова ложка оцту.

Складники (для помадки): 3 столові ложки какао, 3 столові ложки цукру, 3 столові ложки води, 125 грамів масла.

Спосіб приготування: мед розтопити й остудити. Борошно пересіяти і вимішати із содою, погашеною оцтом. Доливаючи до борошна мед, замішувати тісто. Вкінці додати жовтки. Ретельно вимішати тісто і поставити на 24 години в холодильник. Після того відрізати від тіста по шматку, перемішувати, розкачувати на товщину 1-1,5 см і вирізати формочками тістечка. Пекти помірно нагрітій печі до  темного кольору.

Щоб приготувати помадку: усі складники покласти в ринку і нагрівати до утворення однорідної маси. Тістечка покрити шоколадною помадкою.

Медовий пляцок із чорносливом

Складники (для тіста): 150 г. цукру, 150 г. меду, 2 столові локи молока, 2 яйця, 300 г. борошна, 1 чайна ложка соди.

Складники (для крему): 100 г. масла, 2 жовтки. 2 столові ложки молока, 250 г. цукру-пудри, 400 г. сметани.

Складники ( для начинки): 200 г. чорносливу.

Спосіб приготування: розтопити мед та цукор. Молоко підігріти, всипати до нього соду, а як охолоне, влити його до меду. Потрохи додати пересіяне борошно і додати яйця. Замісити тісто та поставити на 1 добу у холодне місце. Розділити тісто на 3-4 частини. Пекти в замащеній жиром британці до золотистого кольору Приготувати крем: цукор-пудру розтерти із жовтками, додати молоко і варити на маленькому вогні до запустіння. Остудити. Сметану збити із цукром-пудрою. Масло добре розтерти із заварним кремом та збитою сметаною. Чорнослив запарити окропом, остудити. Порізати на маленькі шматки.

Перемастити коржі кремом, викладаючи на крем чорнослив. Верх пляцка намастити кремом і посипати тертим шоколадом. Пляцок має постояти хоча б 12 годин перед споживанням.

 

Джерело: Твоє місто
Розділи: Традиції

19 грудня

Інші дати
День Святого Миколая
Православні, римо-католицькі та греко-католицькі християни пам'ятають його та шанують як історичну особу та великого святого. В Україні та в інших країнах світу цей святець став прообразом міфічної фігури Санта Клауса. Святий Миколай зараховується до лику святих: як такий опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.
Розгорнути
День адвокатури
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль адвокатури в розбудові правової держави, захисті конституційних прав і свобод громадян, велике громадське значення цієї правозахисної інституції в Україні…» згідно з Указом Президента України «Про День адвокатури» від 2 грудня 2002 року № 1121/2002.
Розгорнути
Народився Микола Андрусов
(1861, м. Одеса – 1924) – геолог, знавець неогенових відкладів, палеоеколог, дослідник Чорноморського басейну. Праці М.Андрусова складають епоху в стратиграфії, палеонтології, палеографії, палеоекології, океанології і досі є неперевершеним зразком наукової чіткості та точності.
Розгорнути
Народився Микола Скуба
(1907, с.Горбове, Чернігівська область – 1937) – український поет. Автор збірок поезій «Перегони», «Демонстрація», «Пісні», «Нові пісні», «Сопілка».
Розгорнути
Народився Микола Руденко
(1920, с. Юр'ївка Луганської обл. - 2004) - український письменник, член-засновник Української Громадянської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Автор збірок поезій, романів та повістей ("Вітер в обличчя", "Остання шабля", "Чарівний бумеранг" та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Лукаш
(1919, м. Кромівка Суміської обл. - 1988) - український перекладач. Працював у галузі поетичного і прозового перекладу з 18 мов, української лексикографії.
Розгорнути

Новини Дивитися всі