chrome firefox opera safari iexplorer

Яворівський природний заповідник одна з природніх перлин України

20 квітня 2016 о 10:33

Природоохоронна територія у Яворівському районі Львівської області. Парк створений з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних лісостепових ландшафтів та інших природних комплексів в районі Головного європейського вододілу.

Парк було створено 4 липня 1998. Загальна площа національного парку становить 7108,0 га, з яких 2915,0 га надані парку в постійне користування, а 4193,0 га включені до його складу без вилучення у землекористувачів.

Яворівський національний природний парк розташований на території Українського Розточчя — одного з найцікавіших фізико-географічних районів Західної України. Українське Розточчя являє собою вузьке (до 25 км) горбогірне пасмо завдовжки 75 км, яке на півночі різко підіймається над Малим Поліссям. У його південно-східній частині проходить Головний європейський вододіл, на схилах якого беруть початок річки, що належать до басейнів двох морів — Чорного і Балтійського.

Для Яворівського національного природного парку, як і в цілому для Розточчя, характерна висока лісистість. Тут найбільше поширені грабово-дубові, сосново-дубові, соснові ліси, а в пониженнях — вільхові. Букові ліси ростуть поблизу східноєвропейської межі ареалу і приурочені до горбистих ландшафтів. Цікавими є острівні реліктові осередки смереки, ялиці та явора, які збереглися на північно-східній межі свого ареалу.

Загалом на території парку зареєстровано 9 видів тварин, занесених до Європейського червоного списку, 34 види, занесені до Червоної книги України та 146 видів тварин, що підлягають особливій охороні згідно з Бернською конвенцією.

Яворівський національний парк  межує з заповідником «Розточчя», який був створений у 1984 році з метою збереження та наукового вивчення унікальних ландшафтів Українського Розточчя. Площа — 2 084,5 га.

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути