chrome firefox opera safari iexplorer

Розвантажувальні дні після свят. Будьте здоровими!

10 травня 2016 о 10:41

Свята — це завжди багато смачних страв, напоїв, десертів. Так хочеться спробувати вишукані салатами та закуски за святковим столом. Однак після такого насиченого смаколиками святкування організм вимагає негайної розвантаження, посилаючи нам тривожні сигнали.

Важкість у шлунку, дискомфорт, здуття, розлад та інші неприємні відчуття — це і є ті «дзвіночки», які повинні змусити нас сказати ситним стравам «стоп» і дати організму відпочити. Виправити ситуацію допоможуть розвантажувальні дні.

Є два типи розвантажувальних днів

Дні розвантаження можуть бути залежності від харчових речовин, що переважають у раціоні такі:

  • Білки: м'ясні, рибні та сирні дні
  • Вуглеводи: овочеві, фруктові, круп'яні дні

Також розвантажувальні дні можуть мати іншу класифікацію, в залежності від виду продуктів:

     

  • Молочні
  •  

  • М'ясні
  •  

  • Вегетаріанські
  •  

  • Солодкі
  •  

  • Рибні
  •  

  • Рідкі

Крім того, коли людина споживає протягом одного дня один продукт, наприклад гречку.

Загальні рекомендації

  1. Незважаючи на вагомі переваги, розвантажувальні дні є маленький стрес для організму, адже вони порушують звичний розпорядок. Тому при наявності певних хронічних захворювань травної системи краще не захоплюватися «дня розвантаження», а перед їх дотриманням проконсультуватися у лікаря гастроентеролога або дієтолога.
  2. Під час дотримання розвантажувального раціону немає ніяких обмежень звичного ритму життя. Робота, навчання, заняття спортом і будь-яка інша фізична активність не заборонена. Однак якщо при цьому виникне відчуття слабкості або запаморочення, рекомендується на всякий випадок мати при собі пару кубиків рафінаду, який потрібно покласти під язик.
  3. Найкращим періодом для проведення розвантажувальних днів для жінок є перша половина менструального циклу.
  4. При самостійному виборі «продукту дня» слід віддати перевагу інгредієнту з найбільш низькому калорійністю.
  5. Важлива складова будь-якої дієти, в тому числі і розвантажувальних днів — вживання не менше 1,5-2 л рідини.
  6. За добу до початку «дня розвантаження» і на наступний день після, з меню слід виключити такі продукти: алкоголь, солодке і борошняне, а також копченості та солоності, допускається 1 чайна ложка меду.

Традиційні страви святкового столу містять велику кількість жирів і білків. Саме такі кулінарні шедеври затримуються в шлунку довше за все, і на їх перетравлення йде багато часу. Крім того, подібна їжа вимагає високої вироблення травних ферментів, і буває, що печінку і жовчний міхур не завжди справляються з таким навантаженням. Це призводить до розладу травлення, відчуттями дискомфорту, тяжкості і болю.

Що робити: допомогти собі в такій ситуації можна утриманням від їжі на 12-24 години, тобто повним голодуванням, протягом якого дозволяється вживання звичайної негазованої мінеральної води. Також в якості «швидкої допомоги» рекомендується влаштувати кефірний розвантажувальний день, який допоможе нормалізувати травлення і зняти неприємні симптоми.

Після таких страв в організмі накопичується зайва рідина, від якої вранці може бути помітно набрякання особи. Тому головне завдання — вивести накопичену воду з міжклітинної простору і, тим самим, допомогти роботі нирок.

Що робити: для того щоб відновити баланс в організмі, поліпшивши травлення, йому потрібні солі магнію і клітковина. Ідеальний варіант — розвантажувальний день з 1,5 кг відвареної броколі і цвітної капусти. Додатково слід вживати зелений чай без цукру і воду з журавлинним соком в співвідношенні 1: 1. Альтернативою капусті є склянка рису, відвареного без додавання солі і 1,5-2л негазованої мінеральної води або 1 л компоту з кураги без додавання цукру.

Наслідки надмірного вживання солодкого, як правило, виражаються в печії, відрижці і легкої нудоти. Надлишок цукру в крові підвищує рівень глюкози, але так як вона швидко розщеплюється, зниження «цукрових запасів» швидко знижується, через що виникне непереборне бажання знову поласувати чимось солодким. А виникло разом з цим почуття гострого голоду спровокує з'їсти набагато більше звичної порції.

Що робити: Зупинити цей процес вдасться лише за допомогою включення в раціон білка і клітковини. Рекомендується влаштувати розвантажувальний день на кефіру фруктових смузі. На 1 літр кефіру слід взяти 500 грам будь-яких ягід за смаком і, перемішавши всі інгредієнти до однорідної маси, випивати в 4 прийоми невеликими порціями.

Найпоширеніші симптоми від надмірної кількості випитих напоїв «з градусом» — головний біль, запаморочення, нудота і пітливість. Крім того, відчувається сильна спрага, яка означає, що клітини головного мозку гостро потребують рідини, так як алкоголь викликає їх зневоднення.

Що робити: Основні складові розвантажувальних днів в подібному випадку — кисломолочні продукти, квашена капуста, цитрусові, вівсянка на воді або відварене м'ясо птиці. Ці інгредієнти допомагають вивести з організму токсичні речовини, а також заспокоїти подразнений шлунок і кишківник, нормалізуючи травлення.

Харчова інтоксикація, як правило, супроводжуються неприємними симптомами у вигляді болів у животі, нудоти, блювоти, діареї, ознобу і незначного підвищення температури. Потрібно обов’язково звернутися до лікаря.

Що робити: необхідно вживання великої кількості рідини (2-2,5 л). Допускається також неміцний чай без цукру, узвар, мінеральна вода без газу.

Протипоказання

  1. Індивідуальна погана переносимість «голодних днів»: різкі болі в животі, запаморочення, нудота, непритомність, знижений тиск, порушення сну та інші симптоми.
  2. Недостатня маса тіла і ознаки виснаження.
  3. Цукровий діабет 1-го типу.
  4. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
  5. Вагітність і період годування груддю.

22 листопада

Інші дати
Народився Володимир Даль (Козак Луганський)
(1801, м.Луганськ –1872) – російський вчений, письменник. Прославився як автор «Тлумачного словника живої великоросійської мови».
Розгорнути