chrome firefox opera safari iexplorer

Хто стане власником Підгорецького замку?

08 листопада 2016 о 15:20

До мене як до голови Оргкомітету всеукраїнської акції «7 чудес України» та людини, яка свого часу активно співпрацювала з Борисом Возницьким, звернулася низка музейників і громадських діячів Львівщини, які вкрай стурбовані ситуацією з можливою передачею у концесію Підгорецького замку.

За інформацією, львівські чиновники та посадовці Мінкульту в таємному режимі погодили передачу в концесію Підгорецького замку. Про те, хто цей «таємничий інвестор» чи новий власник, і що в результаті цієї «інвестиції» буде із замком, — ніхто не знає.

Нагадаю, Підгорецький замок був номінантом нашої акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». Цей замок є одним із найкращих у Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Завдяки зусиллям Бориса Возницького та його команди було відновлено Олеський та Золочевський замки, а Підгорецький був у планах на реставрацію наступним. У 2008-му він навіть потрапив до Переліку 100 пам’яток світу, що потребують негайної реставрації, що мало би полегшити пошук необхідних коштів. Проте станом на сьогодні замок досі зачинений «на реставраційно-відновлювальні роботи», на які у держави немає коштів. Для огляду туристам доступні лише навколишні території та фасад.

Зважаючи на унікальність і значимість цього об’єкту, пропоную провести відкрите обговорення УСІХ існуючих можливих ПРОЕКТІВ (включно з ймовірною передачею у концесію), і лише після того, як фахівці та експерти не лише Львівщини, а усієї України дійдуть спільного оптимального рішення, львівська влада і Міністерство культури повинні погодити це рішення.

Нині ж міністр культури і голова Львівської ОДА мають поінформувати про ситуацію довкола Підгорецького замку, бо долю пам’ятки такого рівня повинні вирішувати фахівці та громадськість, а не кілька чиновників!

tomenko-1Микола Томенко, ініціатор на організатор акції «7 чудес України», громадський та політичний діяч України

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути