chrome firefox opera safari iexplorer

У Заповіднику презентували мапу «Вишивана моя Україна»

01 серпня 2017 о 11:22

28 липня 2017 року у Великій Лаврській дзвіниці Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в межах Всеукраїнської казначейської акції «Вишивана моя Україна» відбулася презентація вишитої мапи нашої країни. Акцію, що стартувала рік тому, куратори присвятили 25-річчю Незалежності України. Ініціатором проекту виступила Голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз.

Олег Топилко (начальник відділу музейно-освітньої роботи заповідника) в образі Гетьмана Івана Мазепи привітав присутніх. Майстрині розповіли про роботу над мапою.

Карта оздоблена орнаментами, що характерні для кожного окремого регіону, державним символом – гербом України та голубом – пташкою, що є символом миру. Напис на карті інформує: «Карта вишита казначеями з усіх територіальних органів Державної казначейської служби України та її центрального апарату на честь 25 річниці Незалежності України з 8.08.2016 по 21.10.2016». Протягом останнього року мапу презентували у всіх областях України та навіть в Антарктиді. Варто зазначити, що перші орнаменти були вишиті працівниками Донецької та Луганської областей, які виконують свої повноваження на підконтрольній українській владі території. У прес-анонсі до презентації мапи зазначається: «Казначеї Донеччини та Луганщини проклали на карті перші стібки, вигадали перші узори, нанесли на карту символи своїх міст та символи мирного життя».

Як планують організатори проекту, в майбутньому мапа-вишиванка буде зберігатися у центральному апараті Державної казначейської служби України: «Кожна ниточка карти “Вишивана моя Україна” – це споконвічні прагнення українців до єднання, що пробудили почуття ще більшого патріотизму у непростих умовах сьогодення».

Джерело: kplavra.kiev.ua
Розділи: Новини культури

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути