chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці відкрили пам’ятник пожежним-ліквідаторам

26 квітня 2011 о 09:58

Пожежних — ліквідаторів аварії на ЧАЕС увіковічнили. В камені та бронзі.

Тієї трагічної ночі в зоні вибуху з вогнем боролися 85 працівників пожежної охорони. Через радіаційне опромінення більш ніж половину з них госпіталізувалиЛеонід Осицький в момент вибуху реактора саме чергував на станції. З болем згадує, як зміна розтягнулася на три доби.

“Я був і на станції, і на даху станції, людей знімав, які вже були тоді і відвозили. Тоді людей відвозили вже ніяких. Сказати, що держава допомагає — то це смішно буде”, — каже ліквідатор аварії на ЧАЕС Леонід Осицький.

Державні мужі на це тільки руками розводять. Мовляв, маємо те, що маємо.

“В цьому році на ці потреби виділено на соціальні стандарти біля мільярда доларів. Якщо ви мене спитаєте: це багато чи мало? Я скажу — і так мало. І дуже мало”, — каже міністр з надзвичайних ситуацій України Віктор Балога.

Відтак, відкритий та освячений духовенством меморіал — справа рук активістів громадських організацій. Самі замовили, самі ж і оплатили.

“Попередня вартість була порядку 500-600 тисяч гривень”, — каже екс-начальник Головного Управління пожежної охорони Пилип Десятников.

Однак пам’ятником не обійшлися. Одинадцятьом пожежним-ліквідаторам аварії на ЧАЕС міністр автомобілі подарував. Щоправда, купували їх ті ж самі громадські організації... за сприяння держави.

 

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути