chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні церква вшановує пам'ять пресвятого Онуфрія Печерського

03 серпня 2018 о 09:26
azbyka.ru

3 серпня церква вшановує пам'ять пресвятого Онуфрія Печерського.

Він жив у XII столітті в Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври. Сьогодні там зберігаються його нетлінні мощі. Не збереглось інформації про те, чому Онуфрія зарахували до лику святих. Відомо, що він дотримував мовчазний затвор. Тому цього дня селяни намагалися говорити якомога менше, і всю роботу виконували мовчки. Вважалося, що без зайвої необхідності не потрібно вимовляти зайвих слів.

Українці 3 серпня проводили обряди запускання кішок в хату, щоб вони мишей ловили. 3 серпня прийнято було прибирати у коморі, де зберігали зерно. Господарям потрібно було перевірити, чи не проржавіли цвяхи, не погнили дошки. Все висушували, провітрювали, щоб хліб не псувався.

3 серпня в селах проводили гуляння, пов'язані з проводами літа і зустріччю осені. Люди переставали купатися в річках, бо вода ставала холодною.

Вірили, що гроза 3 серпня віщує довгу осінь. Голосно кричать сороки 3 серпня — буде дуже тепла погода взимку. Великі купи на мурашниках — чекай холодної зими. Сильні роси 3 серпня — буде поганий врожай льону.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Видатні постаті

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути