chrome firefox opera safari iexplorer

Біля Хати Шевченка на Пріорці навели лад

21 травня 2021 о 12:58

Літературно-меморіальний будинок-музей «Хата Тараса Шевченка на Пріорці» в Києві — з оновленим парканом. 

«Як і обіцяли, до 160-річчя з дня повернення (перепоховання) Тараса Шевченка в Україну, пофарбували паркан навколо хати Тараса Шевченка, — повідомив у своєму фейсбуку очільник „Рідної країни“ Микола Томенко. — Нагадаю, що за останні роки команда „Рідної країни“ відновила криницю, посадила фруктовий сад і допомогла облаштувати еко-аудиторію в знаменитому Шевченківському місці Києва».

Було...

...і стало.

Він також висловив подяку колективу «Аскона-інвестбуд» на чолі з Олегом Герасимчуком, професору КНУ Івану Гриценку й мережі магазинів «Епіцентр» за допомогу і підтримку.

«Збереження автентичного пріорського паркану справа не легка. Але ми впорались», — коментують, у свою чергу, на сторінці "Музей «Хата на Пріорці».

«Шевченкова хата» на Пріорці — третій за часом відкриття музей, пов'язаний із перебуванням Тараса Шевченка в Києві. І другий — меморіальний.

Хата на вулиці Вишгородській побудована на початку 1850-х. Шевченко мешкав тут протягом двох тижнів, у серпні 1859 року, під час свого останнього приїзду до Києва й загалом до України. У 1960-і всі довколишні  одноповерхівки  знесли, але будиночок вцілів — завдяки тому, що тут перебував Кобзар. 1989 року з будинку вирішили зробити музей. Потрібна була його капітальна реставрація. Ще одну провели вже на початку нинішнього сторіччя.

В музеї зібрані тогочасні  посуд, вироби з глини, національне вбрання, меблі, домашнє начиння, а також портрети і фотознімки  Т.Шевченка. Власне, відтворенням побуту 1850-х років, світу речей і предметів, що оточували Тараса Шевченка та його сучасників, — музей особливо цікавий. І, звичайно ж, у хаті на Пріорці є меморіальні речі поета.

Розділи: Суспільство

20 травня

Інші дати
20 травня відзначають:
День банківських працівників України. Всесвітній день метрології. Всесвітній день травматолога.
Розгорнути
Народився Петро Скунць
(1942, с. Міжгір'я  Закарпатської обл. - 2007) - український поет, перекладач. Автор збірок "Сонце в росі", "Погляд", "ВЕрховинська пісня", "Полюси Землі", "На границі епох", "Один" та ін.
Розгорнути
Народився Микола Мурашко
(1844, м. Глухів, Сумська область - 1909) — український художник і педагог. В 1875 році заснував приватну художню школу, яка увійшла в історію під назвою Київської рисувальної школи.
Розгорнути
Народився Олександр Мишуга
(1853, с.Новий Витків, Львівська область - 1922) – український оперний співак, педагог.
Розгорнути
Народився Борис Мартос
(1879, смт. Градизьк, Полтавська область - 1977) — визначний український громадський і політичний діяч, кооператор і педагог. Голова Ради Міністрів УНР (1919).
«Як іскра ще в тобі горить І згаснути не вспіла – Гори! Життя – єдина мить Для смерті ж – вічність ціла.» (Олександр Олесь)
Розгорнути