chrome firefox opera safari iexplorer

26 серпня: це цікаво знати

26 серпня 2021 о 05:49

Слухати спів у горішньому русі.
Слухати ночі траву намоклу.
Нагадай мені дихати, коли я задихнуся.
Нагадай говорити, коли замовкну.
(Сергій Жадан)

26 серпня наші пращури прибирали в льохах та коморах, готуючи місце для зберігання врожаю, і щоб до зимових сховищ не пристала осіння гнилота. Спостерігали у цей день за горобиною: якщо цвітіння горобини пізнє, можна очікувати довгої і теплої осені.

Вважалося, що сьогодні потрібно тричі обійти будинок з іконою Божої матері, щоб захистити житло від нечистої сили.

За церковним календарем 26 серпня відзначають віддання свята Преображення Господнього та вшановують перенесення мощей преподобного Максима Сповідника; знайдення мощей блаженного Максима, Христа ради юродивого, Московського; святителя Тихона, єпископа Воронезького, Задонського чудотворця; мучеників Іполита, Іринея, Авундія і мученицю Конкордію в Римі.

Іменинники 26 серпня:

Максим, Тихін, Іполіт, Оксана.

26 серпня народились:

1876 – Василь Юрчак – визначний драматичний актор галицької сцени кінця 19 – початку 20 ст.

1882 – Олександр Анохін – лікар, розробив систему фізичного виховання в школах, яку виклав у праці «Природна система фізичних вправ. Руська система гімнастики». Перший власник офіційного диплома «Тренер з важкої атлетики» (1908). Голова оргкомітету І Російської олімпіади (1913 р., м. Київ).

1887 – Дмитро Дяченко – український архітектор, майстер необароко, один із засновників українського стилю. Серед його робіт – комплекс Української сільськогосподарської академії, корпуси інститутів ветеринарії, тваринництва, Торговельної академії в Києві.

Події 26 серпня:

1657 – у Чигирині Гетьманом України (до повноліття Юрія Хмельницького) обрано Івана Виговського.

1728 – мореплавець Вітус Беринг відкрив протоку між Америкою та Азією, що була згодом названа на його честь – Беринговою.

1847 – Ліберія стала першою африканською державою, яка проголосила свою незалежність.

1945 – Українська РСР ратифікувала Статут ООН.

1991 – діяльність КПРС припинено на всій території Радянського Союзу.

2002 – Грузія вийшла зі складу СНД.

Чи знаєте ви, що:

Іван Виговський відіграв одну з провідних ролей у формуванні розвідки й контррозвідки України. На початку 1649 р. полковник Максим Нестеренко послав до Польщі з Переяслава розвідників. Проте, пізніше керування цими справами перейшло до Виговського. І він розвинув і зміцнив агентурну мережу, що сповіщала гетьмана про все важливе, що діялося не лише в Україні, але й у Польщі, Литві, Чехії, Моравії, Сілезії, Австрії, Османській імперії, Кримському ханстві та придунайських державах.

Ця мережа української розвідки була настільки розвинутою, що навіть і через 25 років лунали скарги польських вельмож на те, що козаки (вже у часи Петра Дорошенка) знають про всі задуми короля. Вони пропонували «добре пошукати» агентів серед українців, що входили в оточення короля Яна ІІІ Собеського.

Розділи: Календар

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути