chrome firefox opera safari iexplorer

Через Євро-2012 з місця Скнилівської трагедії приберуть пам'ятник

20 травня 2011 о 09:17

З місця Скнилівської трагедії, де в 2002 році під час авіашоу у Львові впав винищувач Су-27 і вбив 77 глядачів, приберуть пам'ятник, біля якого щороку молилися родичі загиблих.

«До Євро-2012 розширюємо льотне поле. Військовий аеродром віддають під аеропорт — людям вже не можна буде приходити туди на поминки, адже це буде діючий аеропорт», — пояснив газеті "Сегодня" директор львівського аеропорту Олександр Загрев.

Монумент планують перенести до каплиці при вході на аеродром. За словами Загрева, гроші для цього повинні дати з бюджету на ремонт аеропорту до Євро-2012.

Частина родичів жертв не проти перенесення: їм було фізично важко йти до пам'ятника на середину льотного поля. Інші обурені, що трагедію ніби викреслюють з пам'яті. Так, мати одного із загиблих, Ніна Міхно, вважає, що загубиться символізм — вшановувати пам'ять саме на місці авіакатастрофи.

З дня трагедії минуло вже майже 9 років. 27 липня 2002 року під час авіашоу на Скнилівському летовищі упав літак Су-27, вбивши 77 і поранивши понад 100 людей. Родичі жертв та постраждалі нарікають, що досі так і не отримали ані моральної, ані адекватної матеріальної допомоги.

Їм досі не дали статусу потерпілих, тобто ані пільг, ані допомоги від держави (крім одноразових компенсацій) вони не мають. При цьому багато з постраждалих потребують психологічної та фізичної реабілітації — 12 з тих, хто вижив, тепер інваліди, близько десятка мають серйозні проблеми з психікою.

У середньому кожному постраждалому в Скнилівській трагедії держава виплатила компенсацію у 55 тисяч гривень. Для порівняння: родичам 78 жертв катастрофи російського Ту-154 над Чорним морем в 2001 році Україна виплатила майже в 20 разів більше — по 200 тисяч доларів).

Також уникнули покарання винні в організації Скнилівського авіашоу. Нині відбуває покарання лише один член екіпажу — Володимир Топонар. Генерала-лейтенанта Сергія Онищенка і ще трьох генералів було виправдано 2008 року колегією суддів Військового апеляційного суду Центрального регіону. Більше того, нещодавно президент Віктор Янукович призначив Онищенка новим командувачем Повітряних сил.

 

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути