chrome firefox opera safari iexplorer

Передача друкованих творів Лесі Українки та родини Косачів

Дата події:15 жовтня 2010 о 12:00
Місце події:м. Луцьк, Музей Лесі Українки ВНУ імені Лесі Українки (вул. Потапова, 9)
Більше про подію:

15 жовтня в м. Луцьку за участю Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України відбудеться передача друкованих творів Лесі Українки та родини Косачів, виданих українською громадою у США, до Науково-дослідного інституту Лесі Українки при Волинському національному університеті ім. Лесі Українки.

Подія присвячена ювілею музею Лесі Українки, створеного 25 років тому тоді ще у Луцькому державному педагогічному інституті її імені. Першою завідувачкою музею була Тамарa Скрипкa, дослідниця життя і творчості Лесі Українки, громадянка України, яка нині живе і працює у Сполучених Штатах Америки.

Відтак її постійний і довготривалий контакт з родичами Лесі Українки у Північній Америці сприяв поверненню родинного архіву в Україну. У 1989 році академік Микола Жулинський започаткував повернення архіву, привізши частину колекції родинних фотографій. Відтоді відбулося ще шість передач документів і меморій родини Драгоманових-Косачів. Знаменно, що цей Музей став основою Науково-дослідного інституту Лесі Українки при Волинському національному університеті, заснованого спільно з Інститутом літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України і має назву – відділ літературно-меморіальних фондів НДІ Лесі України при Волинському національному університеті ім. Лесі Українки.

Більше інформації на сайті http://mincult.kmu.gov.ua

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути