chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти: підготовка журналістів Києво-Могилянською академією — незаконна

20 липня 2011 о 14:16

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Ярослав Болюбаш вважає незаконною підготовку Києво-Могилянською академією магістрів за фахом «журналістика».

Про це він сказав в ефірі «5 каналу» увечері 19 липня.

«На сьогодні не існує законних підстав підготовки магістрів-журналістів на основі різних бакалавратів. Вона (академія) єдина чомусь здійснювала цю підготовку і, як виявляється, незаконно», — сказав Болюбаш.

З його слів, Києво-Могилянська академія протягом декількох років проводить підготовку журналістів-магістрів на основі різних бакалавратів, однак у системі освіти існує певне законодавство, яке передбачає, що підготовка магістрів на основі різних бакалавратів допускається винятково в так званих специфічних категоріях, таких як «педагогіка вищої школи», «стандартизація», «державне управління» і т.д.

«А які документи видасть Києво-Могилянська (академія)?», — запитав Болюбаш.

Він зазначив, що якщо така підготовка називається експериментом, то будь-який експеримент повинен мати програми експерименту, певні проміжні звіти, рекомендації.

«Чому ж Києво-Могилянська не внесла тоді якусь пропозицію для того, щоб з'явилася така спеціальність у специфічних категоріях? Звичайно, вже не „журналістика“, а якась специфічна журналістика, назву вони повинні придумати», — сказав Болюбаш.

Він також спростував звинувачення в тому, що в міністерстві кілька людей визначає обсяги державного замовлення.

Як повідомляли Ukranews, про відмову Міносвіти надати держзамовлення низки магістерських програм Києво-Могилянської академії стало відомо 8 липня. Міністерство оголосило про це вже після завершення прийому документів від абітурієнтів. При цьому дві магістерських програми – журналістика і соціальна робота – не одержали жодного місця держзамовлення. Згодом Міносвіти виділило академії ще декілька додаткових місць держзамовлення, однак журналістика, як і раніше, не одержала жодного.

Згодом директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко заявив про відмову від діалогу з міністерством і самостійний пошук коштів для навчання студентів.
Пізніше очолюване Дмитром Табачником міністерство оприлюднило коментар з цього приводу, у якому згадало «заангажованість» ВНЗ, а також висунуло ще ряд претензій до нього.

У свою чергу, випускники академії створили фонд стипендійних програм UKMA Alumni, метою якого є збір засобів на стипендії кращим абітурієнтам Могилянської школи журналістики.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути