chrome firefox opera safari iexplorer

Меморіальний музей П.М. Ангеліної

  • вул. Октябрська, 37,
    м. Харцизьк,
    Донецька область.
    86700
  • (06257) 4-22-63
Про музей:

В 1965 році з ініціативи учнів 10 класу Старобешевскої середньої школи була створена кімната-музей Паші Ангеліної, що в 1966 році одержала статус музею. Меморіальний музей П.М. Ангеліної – єдиний не лише в країні, але й в усьому світі музей, який присвячений жінці-працівниці.

За 47 років свого життя Ангеліна стала легендою. У 1933 році вона організувала першу в країні жіночу тракторну бригаду і стала ініціатором стахановського руху в сільському господарстві. Депутат Верховної Ради СРСР. Герой Соціалістичної Праці (1947, 1959). Лауреат Державної премії СРСР (1964). Мати чотирьох дітей.

В експозиції музею виставлені фотографії американських тракторів «Фордзон», перша техніка вітчизняного виробництва.
Самий доступний і цікавий зал – меморіальний зал, у якому людина почуває себе в гостях у Паші. Показана її депутатська діяльність – в 24 роки в 1937 р. Паша була обрана депутатом Верховної Ради СРСР і була їм до останнього дня свого життя (21 січня 1958 р.). 

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути