chrome firefox opera safari iexplorer

Меморіальний комплекс «Дем’янів Лаз»

Про музей:

Дем'янів Лаз – урочище біля Івано-Франківська. Назва походить від місцевої назви ділянки Пасічнянського лісу. Хазяїном однієї з них був селянин з села Загвіздя на ім'я Дем'ян.

Місце масових розстрілів в'язнів з тюрми НКВД. Розстріли проводили в кінці червня перед відступом радянських військ в 1941 році. Під час розкопок тут знайшли людські кістки і змогли ідентифікувати 524 чоловік. Для 22 чоловік вдалось встановити особу, робота в архівах СБУ дозволила визначити імена іще 400 страчених.

В 1970 році після передачі на Радіо Свобода, місцевий ландшафт змінили важкою технікою (екскаватори, бульдозери), щоб завадити майбутнім спробам пошуків. Незважаючи на це в 1989 році було проведено успішні розкопки, які організувало місцеве відділення «Меморіалу». В 1998 році недалеко від поховань відкрили меморіальний комплекс «Дем'янів лаз».

В 2009 р. безпосередньо в каплиці-дзвіниці відкрито Музей жертв комуністичних репресій. Серед перших відвідувачів музею були Віктор Ющенко, Валентин Наливайченко, представники влади Івано-Франківщини, колишні вояки УПА

1 травня

Інші дати
Народилася Нонна Копержинська
(1920, м. Київ – 1999) - українська актриса театру і кіно. Народна слава прийшла до неї після ролей у фільмах «За двома зайцями» і «Королева бензоколонки».
«Нонна Копержинська не грала на сцені – вона на ній жила, і в цьому її можна порівняти з Амвросієм Бучмою». (Галина Яблонська).
Розгорнути