chrome firefox opera safari iexplorer

Музей Петра Сагайдачного в Кульчицях

  • Львівська обл.,
    Самбірський р-н,
    с. Кульчиці
  • 03236 4-95-51
Про музей:

Ідея створення музею виникла у 1992 році, коли був відкритий пам’ятник Гетьману Війська Запорізького Петру Конашевичу Сагайдачному. Тоді оргкомітет вирішив створити музей у рідному селі Сагайдачного.

Надзвичайно велику роль відіграв в історії українського козацтва гетьман Петро Конашевич Сагайдачний (1616—1622), шляхтич села Кульчиці.

Закінчивши Острозьку академію, подався на Запорізьку Січ. Брав участь у походах на Молдавію і Лівонію, брав штурмом Кафу і Варну, наводячи страх на самого султана. У 1620—1621р.р. Сагайдачний очолив 40-тисячне козацьке військо, яке разом з польською армією завдало поразки турецько-татарському війську, захистивши Польщу і Україну від іноземного поневолення.

Запорізьке військо під його проводом увійшло в новий період розвитку. Ніколи перед тим козаки не мали такої сили й слави, як за Сагайдачного. Він провів основну реформу війська: партизанські ватаги перетворив у регулярне військо, в якому усунув своєвільні елементи і завів сувору дисципліну.

Починаючи з 1993 року, у кожну третю неділю квітня, щорічно біля пам’ятника Петру Сагайдачному проводяться урочистості під назвою «День пам’яті Сагайдачного».
Музей було влаштовано у колишньому приміщенні початкової школи. У фондах музею нараховується близько 900 експонатів.

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути