chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську показують виставку наївного дитячого мистецтва

27 жовтня 2011 о 14:25

У Дніпропетровському художньому музеї відкрилася виставка «Традиції українського наївного мистецтва в малюнках дітей Дніпропетровщини», організована обласним дитячо-юнацьким кіноцентром «Веснянка» і головним управлінням освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Про це «Рідній країні» повідомила прес-служба Дніпропетровського художнього музею.

Наївним живописом мистецтвознавці називають творчість художників-самоуків, «художників по неділях», котрі беруть у руки пензлика тільки в години дозвілля.

Більшість відомих у світі наївних художників — це пенсіонери, яким вихід на заслужений відпочинок допоміг відкрити в собі мальовниче дарування. Як сказано в одній енциклопедії живопису, «ці шістдесяти-сімдесятилітні добродушні люди похилого віку можуть дати „справжнім“ художникам урок щирості». Зокрема, відомо, що наївний живопис уплинув на таких видатних майстрів, як Пауль Клеє і Марк Шагал.

Такий самий урок щирості підносять професіоналам і діти, що малюють, — переконаний Марлен Матус, художній керівник «Веснянки». Уже декілька років кіноцентр по всій області шукає талановитих дітей, що малюють у техніці наївного живопису. Їхні роботи публікують в альбомах і експонують на виставках «Традиції українського наївного мистецтва у малюнках дітей Дніпропетровщини».

Нині в Художньому музеї відкрилася уже третя за ліком експозиція дитячого наївного малюнку. На ній представлено 76 робіт юних малярів від 7 до 16 років.

«Ви створили прекрасну казку, добру, красиву. Хотілося б, аби ви цю красу ніколи не втрачали, щоб пронесли її крізь усе життя», — звернувся до юних авторів на відкритті виставки Марлен Матус. А куратор виставки від музею Людмила Тверська сказала: «Далеко не усі вихованці художніх шкіл, гуртків стають професійними художниками. Але, зіткнувшись у дитинстві з мистецтвом, ви завжди будете чуйніше ставитися і до природи, і до краси. А образотворче мистецтво, поза сумнівом, відкриє вам дивовижний, багатий світ».

Виставка дитячого наївного живопису продовжиться в Художньому музеї до 17 листопада.

«Рідна країна»

* Фото Володимира Золотарьова

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути