chrome firefox opera safari iexplorer

Тіло Миколи Пирогова повернули в його саркофаг

08 грудня 2011 о 11:11

Тіло Миколи Пирогова повернули в його саркофаг. Протягом місяця тривала процедура ребальзамування тіла славетного хірурга. Раніше, щоби її здійснити, мумію возили до Москви.

Цього року процедуру проводили у Вінниці за участю російських науковців. Наступне ребальзамування вінницькі медики здійснять самостійно. Як відомо, Микола Пирогов є засновником військово-польової хірургії.

У чергову річницю смерті Пирогова, його тіло після ребальзамування повернули на звичне місце – у спеціальний саркофаг. Науковці запевняють – операція пройшла вдало.

«За оцінкою, яку дав академік Юрій Іванович Дєнісов-Нікольський, тіло Миколи Івановича Пирогова зберігається нормально і відповідно до науки. Наступне ребальзамування буде через 5-6 років», – каже генеральний директор Національного музею-садиби Миколи Пирогова Петро Гунько.

Цьогорічне ребальзамування тіла Пирогова обійшлося у 200 тисяч гривень. Тривало воно протягом місяця. Цього разу процедуру вперше проводили у Вінниці, але за участю московських науковців. Наступного ж разу місцеві фахівці працюватимуть самостійно. Досвід перейматимуть у російських колег.

Музей-садиба, де Микола Пирогов прожив майже двадцять років, є візитівкою Вінниці. Лише цьогоріч усипальницю легендарного хірурга відвідали 117 тисяч туристів з усього світу, пише «5 канал».

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути