chrome firefox opera safari iexplorer

Експериментальну виставку «про тіло» передчасно закрили

10 лютого 2012 о 18:18

10 лютого 2012 року виставку «Українське тіло» в Центрі візуальної культури НаУКМА, присвячену дослідженню тілесності в українському суспільстві, було закрито за рішенням президента НаУКМА Сергія Квіта.

Вхід до галереї наразі зачинено на замок. Сергій Квіт пояснив свої дії таким чином: «Це не виставка, а лайно», повідомляє Korydor.

Виставка «Українське тіло» стала спробою українських художників і художниць поглянути на український соціум як на середовище існування тіла, осмислити тілесний досвід проживання в ньому та дослідити, як політичні й ідеологічні орієнтири, страхи та бажання, образи й ідеї здатні залишати на тілі цілком видимі сліди.

У виставці взяли участь: Анатолій Бєлов, Артур Бєлозьоров, Євгенія Бєлорусець, Оксана Брюховецька, Олександр Володарський, Вова Воротньов, Нікіта Кадан, Володимир Кузнєцов, Саша Курмаз, Любов Малікова, Іван Мельничук, Лада Наконечна, Макс Побережський, Микола Рідний, Володимир Сай, Олексій Салманов / Добриня Іванов, Євген Самборський.

Куратори виставки – Оксана Брюховецька, Сергій Климко, Леся Кульчинська.

Виставка відкрилася 7 лютого та мала тривати до 28 лютого в Центрі візуальної культури НаУКМА.

Організатори розцінюють це як акт цензури, цілеспрямоване витіснення цілого спектру соціальної та політичної проблематики з простору публічної дискусії та унеможливлення її критичного розгляду.

Наразі організатори виставки оголосили збір підписів на знак протесту проти художньої цензури в стінах НаУКМА та за поновлення роботи виставки.

У 2011 році активісти Центру візуальної культури мали кілька конфліктів із керівництвом Києво-Могилянської академії: щодо офісного приміщення центру та проведення круглого столу про соціальні протести.

Кілька фото з виставки можна переглянути тут.  

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути