chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві показують експериментальне «Українське тіло». ФОТО

10 лютого 2012 о 16:20

В столиці відкрилася колективна виставка «Українське тіло».

18 сучасних українських художниць та художників визначили кордони та обмеження «українського тіла», його больові точки, способи сприйняття та інтерпретації, повідомляє УНН.

Виставка «Українське тіло» — це спроба поглянути на український соціум як на середовище існування тіла й осмислити тілесний досвід існування у ньому.

Досліджуючи матеріальні, культурні, ідеологічні та естетичні умови існування «українського тіла», митці галереї перетворили цей простір на лабораторію, де досвід проводиться над кожним з відвідувачів, випробуючи та проявляючи їхні когнітивні механізми, системи суджень та, взагалі, своє світобачення.

«Задум полягав у тому, щоб запропонувати художникам осмислити наше тілесне життя. Взагалі, як на тіло впливає соціум і середовище, в якому воно живе. Це вилилося в серію робіт: фотографії, інсталяції, відео- та графічні роботи», говорить в інтерв'ю Радіо Свобода одна з кураторів виставки, художниця Оксана Брюховецька.

«Покоління «митців-двохтисячників» почало активно звертатися до так званого «соціально орієнтованого мистецтва». Зокрема, група РЕП, що стала відомою після Помаранчевої революції, почала дуже активно цікавитися так званими «соціальними темами» у мистецтві. Безперечно, ми вважаємо, що це актуально, що мистецтво торкається не лише особистого екзистенційного світу художника, а зачіпає навколишнє життя загалом, намагається звернутися до ширшого кола людей. І ми віримо в те, що напрямок цей буде розвиватися, не втрачаючи своїх мистецьких якостей, оскільки він зроблений так, що дає можливість для різних інтерпретацій, прочитань і часто зачіпає те, що словами не можна висловити», — говорить Оксана Брюховецька.

Роботи вісімнадцяти митців можна буде побачити до кінця лютого у Центрі візуального мистецтва Києво-Могилянської академії.

Фото УНН


Фото УНН


Фото УНН


Фото УНН


Фото УНН


Фото УНН

 

 

 

 

 

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути