chrome firefox opera safari iexplorer

Влада Горлівки відмовляється фінансувати музей Василя Стуса

13 січня 2012 о 11:20

Влада Горлівки відмовляється фінансувати музей українського поета і політв’язня, який десять років власним коштом утримував пенсіонер.

75–річний Олег Федоров останні 15 років життя присвятив збору унікальних речей, що належали Василю Стусу або мали відношення до поета. Впродовж 5 років чоловік переписувався з родичами та друзями поета, зрештою орендувавши у влади міста 40 квадратних метрів площі й заснувавши музей.

Нині він налічує близько тисячі унікальних експонатів: листування Стуса, матеріали КДБ, фотографії, чернетки його віршів, конспекти з навчання тощо.

Утримувати колекцію пенсіонеру доводиться власним коштом. Тож чоловік звернувся до обласної влади Донеччини з проханням взяти музей на державний баланс. Там, як водиться, перенаправили в місто. А місцеві депутати виділяти кошти з бюджету відмовилися. «Ми підрахували, що потрібно приблизно 170 тисяч гривень на рік. Ті засоби, які було виділено на культуру, вже розподілені», — заявила начальник відділу культури Горлівської міської ради Тамара Хархадинова.

Тож Олегу Федорову запропонували перенести свою колекцію у приміщення бібліотеки. «Хто там дбатиме про експонати? — дивується пан Федоров. — На утримання музею щороку необхідно приблизно 200 тисяч гривень. Але ця колекція є унікальною, тому, в першу чергу, я очікую на державну підтримку. Поки що, окрім приміщення бібліотеки, влада нічого не пропонує. Якщо музей так і не візьмуть під опіку або не нададуть прийнятні варіанти, змушений буду розглянути інші — комерційні пропозиції».

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути