chrome firefox opera safari iexplorer

Талісманів Євро «охрестили» Славеком і Славком

04 грудня 2010 о 23:40

Славек та Славко – за такі імена талісманів Євро-2012 проголосували українські та польські вболівальники. Результати опитування, яке завершилось 3 грудня, були оприлюднені на прес-конференції у Києві та Варшаві.

Протягом двох тижнів футбольні вболівальники могли зробити вибір з трьох запропонованих варіантів: Славек та Славко, Шємко та Стрімко, Клемек та Ладко. За варіант Славека та Славка віддали голоси 56% уболівальників. За Шємка і Стрімка — 29%, Клемека та Ладка — 15%.

У церемонії оголошення імен талісманів в українській столиці взяли участь Віце-прем’єр-міністр України з питань підготовки до Євро-2012 Борис Колесніков, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, операційний директор УЄФА Events S.A. Мартін Каллен, Упововажений президент УЄФА з питань Євро-2012, член Виконкому УЄФА Францішек Лавринець, мери приймаючих міст.

Як зазначив Францішек Лавринець під час презентації, талісмани Євро-2012 пропагують позитивний, молодий, дружній характер країн-господарок чемпіонату — України та Польщі. «Їхні імена похідні від слова «слава» в польському і українському варіанті, а це, я переконаний, є тим, що принесе Євро-2012 обом приймаючим країнам», — зауважив член Виконкому УЄФА.

Нагадаємо, 16 листопада були представлені символи Євро-2012 — футболісти-близнюки, які візьмуть участь у промокампанії чемпіонату на теренах країн-господарів, а також у всій Європі.

Проте багато вболівальників, оглядачів та експертів висловили застереження, що ці футболісти-близнюки дуже нагадують талісмани Євро-2008, який проходив в Австрії та Швейцарії.

Тоді розробкою талісманів теж займалася компанія «Warner Brothers», вони вигадали двох братів –близнюків Трікса та Флікса, які були одягнені, відповідно до кольорів національних прапорів Австрії та Швейцарії: перший близнюк у білій футболці з номером 20, другий — в червоній з номером 08.

Змінилося у нових близнюків хіба що кольори футболок та зачіски стали більш густішими.

Також лунають докори, що польська та українська культури представлені лише забарвленням одягу під національні прапори.

8 травня

Інші дати
Микола Козловський
1921 –  український майстер фотографічних справ. Лауреат Шевченківської премії за фотоальбом «Києве мій».  
Розгорнути
Народився Данило Лідер
(1917, с. Вікторівка, Росія - 2002) - художник театру, педагог. Народний художник України. Серед найвідоміших робіт: оформлення вистав "Ярослав Мудрий" І. Кочерги, "Король Лір" В. Шекспіра, "Дядя Ваня" А. Чехова, "Візит старої дами" Ф. Дюрренматта, "Тев'є-Тевель" за Шолом Алейхемом.
Розгорнути
Народилася Надія Кибальчич
(1878, с. Ясногород Житомирської обл. - 1914) - українська письменниця, перекладачка. Автор книжок "Поезії", "Дитячі оповідання", "Малий Ніно", "Спогади кота Сивка" та ін.
Розгорнути
Народився Василь Вовк-Карачевський
(1834, с. Дуболучівка Чернігівської обл. - 1893) - український громадсько-культурний діяч, публіцист, перекладач, Автор публіцистичних сатей, історичних досліджень ("Канів і його коротка історія"), перекладів праць М. Костомарова, М. Дашкевича, В. Антоновича.
Розгорнути