Цього дня 80 років тому американський біохімік Чарльз Глен Кінг уперше виділив вітамін С.
Цей вітамін дуже важливий для життєдіяльності людського організму. Він відіграє основну роль в утворенні колагену, який необхідний для росту й відновлення клітин тканини, ясен, кровоносних судин, кісток і зубів, а також сприяє засвоєнню організмом заліза, передає УНН.
Про існування таких речовин, як вітаміни, науковці здогадувалися задовго до відкриття Кінга. Ще в 1880 році російський біолог Микола Лунін із Тартуського університету провів низку дослідів на мишах на цю тему й у своїй дисертаційній роботі зробив висновок про існування якоїсь невідомої речовини, необхідної для життя в невеликих кількостях. У той час висновок М.Луніна був сприйнятий науковим співтовариством скептично.
У 1927 році угорський біохімік Альберт Сент-Дьйор виділив речовину, яка, як згодом довів Кінг, була потрібна організму для попередження цинги. Після п'яти років кропітких досліджень Кінг виділив із лимонного соку цю речовину, названу пізніше вітаміном C.
Структурна формула цього вітаміну була досить швидко визначена, і в 1933 році дослідники Говард і Рейнстейн синтезували його. Вітамін С або аскорбінова кислота — безбарвний прозорий легкорозчинний у воді вітамін, який міститься в цитрусових, деяких ягодах і зелених овочах. Більшість організмів синтезує його з глюкози, але людина цього робити не може, а тому має отримувати його з їжею.