chrome firefox opera safari iexplorer

85 років тому вийшла прем'єра фільму Олександра Довженка «Земля»

08 квітня 2015 о 08:59

Ті, хто каже, що український кінематограф лише зароджується та тільки-но оживає, імовірно, забули про метрів кінематографа, серед яких був і українець Олександр Довженко. Видатний режисер по праву вважається класиком не лише українського кіно, а й світового. Олександр Петрович – автор понад десяти літературних творів, близько двадцяти фільмів, володар премій Міжнародного кінофестивалю у Венеції, у Готвальдові, в Маріанських Лазнях та кількох радянських.

espreso.tv

 espreso.tv

Одним з культових фільмів українського режисера стала стрічка «Земля», прем’єра якої відбулася рівно 85 років тому, 8 квітня 1930 року.

89-хвилинна німа чорно-біла стрічка розповідає про період колективізації, тоді щойно оголошеної. Довженко у властивій йому манері підійшов до теми з філософським розмахом: режисер та сценарист перетворив образ землі на метафору національного космосу, центр і смисл існування українського селянина. У цьому гармонійному космосі землероби ведуть щасливе позачасове життя, спокій якого порушує поява трактору. У фільмі Довженко показав розірвання органічного і містичного зв'язку з землею, яке спричинює колективізація.

espreso.tv

 espreso.tv

Перед прем’єрою фільм було піддано певним правкам, до виходу на загал його подивилися на 32-х офіційних та приватних показах. На київські екрани стрічка вийшла 8 квітня, а вже за 9 днів була знята з показів, як офіційно пояснили, через «натуралізм та замах на звичаї». Фільм може здатися агітаційним, однак, режисер, навпаки, за допомогою мистецтва виявляє своє істинне ставлення до комуністичного ладу. Імовірно, тому доля фільму в СРСР була саме такою.

Натомість у Європі фільм мав чималий успіх. Після прем’єри у Берліні про Олександра Довженка з’являється 48 публікацій, у Венеції італійські кінематографісти називають Довженка «Гомером кіно».

У Радянському Союзі фільм реабілітували лише в 1958 році після міжнародного референдуму у Брюсселі. До речі, саме тут він увійшов до числа 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно. «Земля» стала вершинним твором українського кінематографу.

espreso.tv

 espreso.tv

У 2012 році Національний центр Олександра Довженка розпочав реставрацію фільму на основі оригінальної версії 1930 року. Музичний супровід до фільму «Земля» упродовж зими-весни 2012 року на замовлення Довженко-Центру створив український етно-хаос гурт «ДахаБраха».

Наприкінці ХХ століття впливове європейське міжнародне журі визначило 10 найкращих фільмів усіх часів та народів. Єдиною німою стрічкою, що увійшла до цієї десятки, була «Земля» українського режисера і сценариста Олександра Довженка.

Джерело: Еспресо.TV
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути