chrome firefox opera safari iexplorer

Незвичайний надгробок поставлять на могилі Богдана Ступки

08 серпня 2012 о 11:29

Творець головної нагороди Одеського кінофестивалю «Золотий Дюк» Михайло Рева розповів, що за допомогою скульптури, в яку вкладе свою душу, віддасть останню данину великому українському акторові.

За словами Реви, він товаришував з Богданом Ступкою більше 15 років і бачив у ньому свого духовного наставника. «Це людина, яка не раз допомагала мені зрозуміти життя, надихала своїм прикладом і відданістю мистецтву. Я його щиро поважав і любив, тому й вирішив віддати данину пам'яті. Я зрозумів, що зможу вкласти в скульптуру душу і серце. І зроблю цю роботу безкоштовно», — цитує скульптора Сегодня.

На його думку, варіант зобразити актора у вигляді портретного монумента не схвалив би сам Богдан Сильвестрович. «Це повинно бути мистецтво, а не просто пам'ятник ... Я вирішив зробити надгробок у вигляді руки, що тримає на безіменному пальці маску як втілення культури. Цим жестом він дає знак наступним поколінням, щоб вони задумалися: у мистецтві потрібно віддаватися до останнього — воно не терпить фальші», — підкреслив скульптор.

Монумент зроблять з бронзи, а постамент — з граніту. У оформлення постаменту внесла свої корективи вдова Богдана Ступки Лариса. За її задумом, щоб розбавити абстракціонізм композиції, на граніті потрібно зобразити фотофрагменти з ролей, зіграних актором.

Скульптуру планують відкрити через рік, в день річниці смерті легендарного актора.

Нагадаємо, Богдан Ступка помер 22 липня у лікарні «Феофанія». В театрі ім. Івана Франка він пропрацював 34 роки, причому з 2001 року був його художнім керівником. Перед смертю актор попросив президента виконати останню волю — призначити новим художнім керівником театру Станіслава Мойсеєва. 25 липня Мойсеєв очолив театр.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути