chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд за рахунок населення хоче погасити зовнішню заборгованість

10 вересня 2012 о 10:42

Уряд за рахунок населення хоче погасити зовнішню заборгованість.

Вже найближчим часом українці зможуть вкладати кошти у валютні казначейські зобов'язання (КЗ) уряду, пише «Комерсант-Україна».

Минулого тижня уряд доручив Мінфіну випустити папери загальним обсягом 200 млн доларів.

Як і передбачалося, термін обігу КЗ, що випускаються в документарній формі, становитиме два роки, а номінальна вартість – 500 доларів.

Зобов'язання будуть випущені по черзі двома рівними серіями A і B.

Продаж, виплата доходу та погашення будуть здійснюватися у валюті випуску в готівковій або безготівковій формі.

Кожна облігація містить чотири піврічних купона, дохід за якими становить 23 долари, що відповідає 9,2% річних.

Це вище середньої прибутковості за банківськими доларовими депозитами, яка, за даними Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб, зараз становить 8,12% річних.

За даними компанії «Простобанк консалтинг», прибутковість вище цього рівня зараз пропонують лише 19 банків, які в основному відносяться до групи середніх.

Розміщенням зобов'язань буде займатися Ощадбанк, що має саму розгалужену філіальну мережу — майже 5,86 тис офісів, який зможе залучати до цього процесу інші установи.

Громадянам не доведеться платити комісію за послуги — винагороду Ощадбанку за розміщення, обслуговування та погашення цих паперів у розмірі 0,5% від номінальної вартості реалізованих зобов'язань буде виплачувати Мінфін.

Ощадбанк зможе також викуповувати у фізосіб належні їм КЗ на договірних умовах за ціною не нижче номіналу і перепродавати їх потім іншим інвесторам.

Кошти населення можуть бути направлені на погашення зовнішніх боргів держави.

Експерти ж вважають термін обігу держпаперів занадто тривалим.

Вони сумніваються, що інвестори зможуть їх легко продавати, так як Ощадбанк не зобов'язаний викуповувати ці папери.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути