chrome firefox opera safari iexplorer

У Житомирі знайшли старожитності часів Київської Русі

03 жовтня 2012 о 15:54

В історичному центрі Житомира, на Замковій горі, під час будівництва музею природи знайшли фундамент невідомого приміщення, уламки глиняного посуду, кістяні та металеві знаряддя праці, моменти пізнього середньовіччя, часів Київської Русі. Науковці відносять старожитності до ХІІ століття.

Про це повідомляє газета «День».

Така велика археологічна знахідка – перша за всю історію археологічних досліджень Житомира.

«У міру заглиблення розкопок хронологія опускається донизу і, очевидно, фундаменти входять в місті найглибшого розкопу до 4-х метрів, що говорить про те, що ми маємо справу з будівлею ХV, а можливо, й XIVстоліття. Взагалі археологічні артефакти, які були знайдені під час розкопок на цьому будівельному майданчику, мають датування від XII сторіччя. Це свідчить про те, що в цьому місці у той період уже існував посад, тобто окольний град», – розповів житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути