chrome firefox opera safari iexplorer

Історики створили рух примирення, щоб не дати політикам розколоти Україну

24 січня 2011 о 16:38

Професійні історики та викладачі історії проголосили створення громадського руху, який може запропонувати модель історичного примирення. Спільну заяву підписали 28 учасників зустрічі, яка відбулася 14-15 січня в Українському католицькому університеті Львова.

У заяві йдеться, що в останні роки в Україні спостерігається тривожна тенденція до перетворення історії на арену політичних боїв.

«Українські політики застосовують історичну пам'ять передусім як інструмент для мобілізації свого політичного електорату, поглиблюючи розколи і в без того вже поділеному та дестабілізованому суспільстві», — наголошують автори.

«Ми, історики-дослідники і вчителі історії, хочемо запропонувати іншу модель — модель історичного примирення. Ця модель здомінувала в повоєнній Європі і значною мірою спричинилася до утворення Європейського Союзу. Пропагуючи і пропонуючи цю модель, ми свідомо працюємо на інтеграцію України у спільний європейський простір», — зазначено у заяві.

Історики підкреслили, що вони не можуть віддати ані минуле, ані майбутнє тільки в руки політиків – важливу роль має відігравати і суспільна ініціатива.

Тому вони проголосили створення «Історичної ініціативи», яка є добровільним рухом істориків-науковців та вчителів історії, які готові до реалізації європейських демократичних принципів у системі історичної освіти України.

Як йдеться у заяві, «Історична ініціатива» виступає за публічний простір для відкритих дискусій навколо історії, в основі яких — прагнення до порозуміння. Рух відкритий до співпраці із професійними істориками, педагогами, ЗМІ, усіма активними та відповідальними громадянами України, а також із фаховими істориками та вчителями з сусідніх європейських країн, що працюють на консолідацію суспільства.

Документ підписали історики з різних міст України, зокрема Одеси, Дніпродзержинська, Бердянська, Сімферополя, Львова, Полтави, Чернівців, Києва, Тернополя, Харкова, Луцька, Донецька та інших.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути