chrome firefox opera safari iexplorer

Розпочався сезон фейхоа, який триватиме до середини грудня

06 листопада 2012 о 14:46

Гранати, хурму та мандарини ми купуємо і не задумуємося, що це і як його їсти. А от на фейхоа мало хто звертає увагу, побачивши на ринку. Хоча саме зараз плоди фейхоа мають зайняти своє місце в нашому раціоні. Адже таку вітамінну ягоду купити можна на початку листопада і лише до середини грудня, пише Високий замок.

За своїм виглядом фейхоа схожа на великий аґрус, її темно-зелена шкірка трохи гірка. Продавці радять не зрізати її, бо саме в ній багато йоду. Ніжна желеподібна серединка плоду за смаком нагадує недостиглу суницю.

Коли ви купили фейхоа і вона дуже тверда, залиште в теплі на кілька днів, щоб достигла. Зрілі плоди м’які на дотик, а серединка фрукта має бути прозорою. Якщо вона коричнева, це означає, що плід зіпсований, перестиглий.

Одна ягода фейхоа містить:

  • Калорій 14
  • Жирів 0,2 г
  • Насичених жирів 0 г
  • Холестерину 0 мг
  • Вуглеводів 3 г
  • Клітковини 0,6 г
  • Цукру 2,7 г
  • Протеїну 0,3 г
  • Кальцію 4,8 г
  • Калію 44 мг

Довідка 

Фейхоа (Feijoa) прийшла до нас з Південної Америки. У дикому вигляді росте в Парагваї, Уругваї та гірських районах Бразилії. Але сьогодні фейхоа вирощують і в інших регіонах — зокрема, на Кавказі, в Криму, Краснодарському краї та у деяких країнах Європи.

У плодах цієї рослини міститься величезна кількість сполук йоду, сахароза, вітамін С, яблучна кислота та природні антиоксиданти — лейкоантоціани і катехіни.

Існують різноманітні рецепти страв з цих смачних і корисних ягід. Найпростішими поділилася любителька народної медицини 63-річна львів’янка пані Ніна:

— Фейхоа для мене — незамінний продукт восени. Щоб і взимку насолоджуватися фруктом, можете змолоти його на м’ясорубці, обрізавши лише хвостики, і змішати з медом, у пропорціях 1:1. Потім приймати як ліки по 1 столовій ложці на день. Корисно вранці на голодний шлунок. Варто лише включити фейхоа до свого раціону, і вона допоможе при порушеному обміні речовин, покращить рівень йоду в організмі. Для своєї онучки готую варення. Для цього також перемелюю фрукт, але без шкірки. Додаю трішки води та цукру. Після цього доводжу до кипіння. Інколи просто накриваю капроновою кришкою і ставлю в холодильник. Також фейхоа можна додавати у випічку, морозиво, напої чи фруктові салати.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути