chrome firefox opera safari iexplorer

Обнародувані креслення об’єкту, який планують звести над підмурками Десятинної церкви. ФОТО

27 листопада 2012 о 09:54

Забудовник намагається переконати киян, що бетонна плита на 18-метрових палях – це лише накриття над підмурками Десятинної церкви.

Про це заявив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Дивлячись на проект, я не вірю в те, що десять рядів 18-метрових паль забивають між підмурками Десятинної церкви лише для того, щоб звести накриття для музеєфікації залишків храму. Не вірю в те, що 30-см бетонна плита на цих палях є лише накриттям залишків. Навіщо її оздоблювати мраморними та гранитними плитами, якщо можна було б накрити підмурки, приміром, скляним куполом? Те, що фактично є підлогою чи навіть фундаментом, забудовник називає «накриттям». Весь цей проект схожий більше на підготовку фундаменту для зведення нового храму», — вважає О. Бригинець.

 bryhynets.com


 bryhynets.com


 bryhynets.com


 bryhynets.com

Депутат показував зазначений проект посадки паль на інженерно-геолог ічному розрізі, багатьом архітекторам, не розповідаючи про який саме проект йдеться. Кожен з них однозначно заявляв, що, безумовно, йдеться про підготовчі роботи для будівництва великої споруди.

В той же час, як повідомлялося раніше, замовником проекту зведення цієї плити-моноліта є КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт», проект виконаний Творчою архітектурною майстернею «Ю. Лосицький» та погоджений Спілкою архітекторів України (що видно з документів).

«Невже архітектори не здогадуються, що 18-метрові палі та монолітна бетонна плита над підмурками історичного храму — це лише перший етап проекту, а другий, поки, від громадськості приховують. Якщо ж заплановано справді побудувати лише накриття для підмурків, то воно має бути щадним стосовно пам’ятки, легким, прозорим та на опорах, які не «претендуватимуть» на роль фундаменту нового храму», — переконаний О. Бригинець.

Депутат наголосив, що відповідний проект подається під завуальованою назвою «П роект консервації та сучасної музеєфікації залишків фундаментів, проект благоустрою території та будівництва музею над рештками Десятинної церкви».