chrome firefox opera safari iexplorer

Мінкульт закриває очі на знищення пам'яток архітектури у Києві

17 січня 2013 о 11:16

Міністерство культури не звертає уваги на пам'ятки архітектури старого Києва і дозволяє зносити їх заради комерційної забудови. Більше того, будинки з Реєстру пам'яток викреслюють постфактум.

Про це пишуть "Коментарі" з посиланням на перелік об'єктів у Києві, які Міністерство культури викинуло з Державного реєстру нерухомих пам'яток України за останні три роки.

У переліку присутні будинки і окремі прибудови до них, і пам'ятки.

«Є в цьому переліку й такі будинки, які були незаконно знесені або перебудовані ще до винесення з Реєстру. Адже, згідно із законом „Про охорону культурної спадщини“, пам'ятки і їх частини забороняється зносити й змінювати», відзначає видання.

Зокрема, незаконним можна назвати будівництво бізнес-центру «Марія» (будує «К.А.Н. Девелопмент») по вулиці Різницькій, 2/32 – 34, введення в експлуатацію якого заплановане на 2013 рік.

Як відзначає видання, будівництво «Марії» почалося ще в 2008 році (тоді об'єкту планували дати ім'я «Сенатор»), а на його місці до 2008 року стояв занесений у Держреєстр нерухомих пам'яток одноповерховий цегляний будинок Ломтєвих, збудований ще в 1837 році за проектом Людвіка Станзані.

На початку ХХ століття в садибі розмістилася приватна жіноча гімназія Ольги Плетньової.

Найвідомішою вихованкою була Алла Тарасова – майбутня зірка МХАТу й народна артистка СРСР. Пізніше на будинку була встановлена меморіальна дошка, а в 1981 році – відкритий музей Тарасової.

Винесли цю пам'ятку з реєстру вже після знесення – наказом Міністерства культури й туризму № 957/0/16-10 від 25 жовтня 2010 року.

Аналогічна доля й у житлового будинку по вулиці Великій Житомирській, 20, побудованого в 1911 році.

Незважаючи на те, що він зник з реєстру 3 лютого 2010 року, з 2003-го на його місці стоїть  бізнес-центр «Панорама» (девелопер об'єкта – HCM Realty).

Разом з тим, як відзначає видання, є в практиці столичних забудовників і випадки, коли будинки, занесені до реєстру, були змінені. Як правило, над ними надбудовували 2-3 поверхи, у результаті чого будинок повністю змінював зовнішній вигляд.

Зараз у будинку на розі вулиць Андріївської й Боричевого Току, де раніше була одна з найбільших єврейських молитовень Подолу, розташовується головний офіс «Укрсиббанку».

У 1902 році на цьому місці побудували цегельний триповерховий будинок, два останні поверхи якого були віддані під єврейську молитовню «Ашкеназим». З 1921-го там же перебувала ще одна молитовня – «Хейрус».

Після 1929 року, коли були закриті всі молитовні установи, будинок був то житловим, то використовувався для розміщення Економічного інституту або ювелірного підприємства.

Після того, як цю будівлю викупив банк, над нею надбудували кілька поверхів. З реєстру пам'ятку винесли лише 15 вересня 2010 року.

Теж саме сталося і з житловим будинком на вулиці Борисоглібській, 5-а 1875 року будівництва, яка належала купцю 2-ї гільдії Масалітіну. У 2005 році до нього добудували ще один поверх і мансарду, а в Держреєстрі будинок значився до 2010 року.

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути