chrome firefox opera safari iexplorer

Майже 20 пам`яток архітектури на Подолі реконструювали із порушенням

02 липня 2011 о 15:30

Майже 2 десятки пам`яток архітектури на Подолі — реконструювали із порушенням будівельних норм. Про це заявляють представники Спілки архітекторів. За проектом, на історичних будинках — мали б добудувати мансардні горища. Натомість — там виросли елітні багатоповерхівки.

Будинок на Хмельницького, 30 не впізнати, хочавін має охоронний номер, статус пам`ятки архітектури і захищений від перебудови. За проектом, там мали добудувати мансардне горище.

Столичний архітектор Георгій Духовичний — один із тих, хто вже не перший рік намагається достукатися до владних кабінетів. Каже, за останні роки в Києві за схожою схемою знищено десятки пам`яток. Лише на Подолі, під виглядом реконструкції перетворили на елітні  багатоповерхівки 18 об`єктів. Найбільш помітний — на вулиці Верхній Вал.

Георгій Духовичній: «Комерчески очень выгодная схема которая была разработана состояла в следуещем — периметр объекта делается среднеэтажным. Все равно значительно выше чем тут есть там было два этажа — вы увидите что творится там. А якобы в средине квартала там где якобы этого никто не видит, там можно практически любую этажность делать».

Господарі приміщення - українське представництво компанії «Лукойл» — від замовлення на реконструкцію відхрещуються. А от прес-служба Володимира Кличка, який мешкає за цією адресою і є замовником проекту  — на запит  відповіла - пам`ятку не зіпсували, а навпаки повернули їй  історичне обличчя.

У 2000-му році були проведені роботи, внаслідок яких мансарда будинку була відновлена згідно історичної довідки. Тобто будинку за адресою вул. Б. Хмельницього, 30/10 повернули історичне обличчя, зберігши його архітектурний профіль.

Про поверхи замість мансард знають і в столичному управлінні архітектури. Пояснюють — такі висотні надбудови на пам`ятках 19 століття цілком законні. Але в тому випадку, якщо цінну частину будівлі — наприклад, фасад, — не чіпають.

Для пересічних киян дізнатися, які будинки вважаються пам`ятками — таємниця за сімома замками. Публічність переліку історичних об`єктів  — лише на папері. Міська влада вже понад 10 років не оголошує реальний список цінних будинків. Відтак, відслідкувати їхню кількість стає дедалі важче.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути