chrome firefox opera safari iexplorer

Українці, яким понад 45 років, можуть опанувати нову професію за бюджетні кошти

21 березня 2013 о 11:13

Українці у віці від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років, отримають право на прискорене навчання новій професії або підвищення кваліфікації.

Відповідна процедура визначена прийнятою вчора, 20 березня, постановою КМУ «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці». Постанова розроблена на виконання Закону України «Про зайнятість населення», повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

«В умовах постійного розвитку технологій знання та навички працівників, отримані в рамках базової освіти, швидко застарівають. Тому в країнах Євросоюзу діє система безперервного навчання протягом життя. Законом України «Про зайнятість населення» передбачено право громадян у віці від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років, на одноразове отримання ваучера для оплати прискореного навчання новій професії або підвищення кваліфікації із затвердженого переліку професій. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 1 січня 2013 р. – 11470 гривень)», – йдеться у повідомленні.

Крім того Мінсоцполітики заявляє, що затверджений Порядок визначає механізм видачі та оплати ваучера органами Державної служби зайнятості, а також перелік професій, за якими може бути виданий ваучер. На підставі аналізу та прогнозу потреб галузей економіки у робочій силі, до переліку включено професії для кадрового забезпечення таких пріоритетних галузей, як будівельна, агропромисловий комплекс, транспортна інфраструктура та інформаційні технології.

Згідно з постановою, Міністерство освіти та науки щороку подаватиме до Державної служби зайнятості перелік навчальних закладів, які мають право навчати за професіями, затвердженими цією постановою. Мінекономрозвитку щороку подаватиме Мінсоцполітики пропозиції щодо включення до переліку нових професій, потреба в яких відчувається на ринку праці.

Очікується, що вже цього року ваучерами зможуть скористатися близько 20 тисяч українців.

Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

7 травня

Інші дати
Петро Чайковський
1840 –  російський композитор, диригент, музично-громадський діяч. Мав українське коріння. В Україні написав понад 30 творів.
Розгорнути
Народився Микола Кащенко
(1855, с.Веселе, Запорізька область – 1935) - український біолог, ембріолог, селекціонер, один із перших українських академіків, засновник акліматизаційних садів у Томську і Києві. Разом з В.О.Караваєвим створив зоологічний музей і був його першим директором.
Тиха місячна ніч над принишклим селом Оповила біленькі оселі. Лиш пустун-вітерець над люстерком-ставком В срібних хвилях гойда каруселі. Продерчав десь деркач у заплавах ріки, На хвилину сполохавши тишу, Очерет з осокою про щось гомінкий Тихо шепче і чубом колише. Запізнілий туман, мов отара овець, Суне попаски вбрід понад лугом. Замаячив ледь-ледь вдалині острівець Й непомітно сховався за пругом. (Віктор Геращенко)
Розгорнути