chrome firefox opera safari iexplorer

До 200–річчя Кобзаря у Черкасах хочуть відремонтувати драмтеатр його імені

03 квітня 2013 о 17:15

У рамках підготовки до 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка з фонду розвитку Черкаської області вирішили виділити 5 мільйонів гривень на ремонт обласного драматичного театру, який внесено у перелік об’єктів, що підлягають реконструкції до цієї дати. Водночас Шевченків край сподівається на субвенції від держави. Оскільки, щоб капітально відремонтувати приміщення обласного театру, який носить ім’я великого українського поета, необхідно загалом 40 мільйонів гривень. А такі кошти області не по кишені.

Капітальної реконструкції, яка планується на цей рік, Черкаський драматичний театр чекав кілька десятиліть. Адже будівлю театру було зведено ще 50 років тому і за минулі літа тут проводили лише невеликі поточні ремонти з періодичністю 15—20 років. «Підготовка до капітального ремонту ґрунтовна — нині ведеться повне технічне обстеження усієї будівлі, зокрема, копають шурфи, вивчають фундамент, беруть зразки конструкцій, перекриття, разом iз проектантами працюють представники тепловиків, водоканалу, зв’язку, які перевіряють усі комунікації», — розповідає «Україні молодій» директор Черкаського драматичного театру імені Тараса Шевченка Володимир Осипов.

За його словами, про масштабність майбутнього ремонту можна судити навіть з того, що, приміром, ті ж працівники Черкаського водоканалу винесли вердикт — 80% комунікацій потребують заміни. Загалом обсяг робіт заплановано виконати колосальний. «Нічого не пропустимо. І такий підхід обнадіює», — наголошує пан директор.

Він зазначає, що у зв’язку з капремонтом репертуар театру складено до кінця травня. Бо відповідно до планів, iз початку червня уже розпочнуть організаційні й підготовчі роботи до великої реконструкції. Якщо все піде так, як задумано і як почалося, то у Черкаському драмтеатрі сподіваються, що вже у грудні він розпочне приймати глядачів.

До речі, водночас із ремонтними роботами приміщення драмтеатру її адміністрація оголосила конкурс проектів на благоустрій прилеглої території. Також у театрі сподіваються, що міська влада Черкас теж не стоятиме осторонь підготовки до урочистостей і вирішить питання котловану, який будівельники вирили на місці скверу за драмтеатром, але так і не розпочали там будівництво. Тож та величезна яма у центрі Черкас так і стоїть огороджена парканом.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути